(警世)普通話唔好 返深圳千祈唔好食咖喱魚頭

11 回覆
14 Like 24 Dislike
我有個friend因為普通話差
咁就出咗事,宜家坐緊

事緣係咁樣
佢去到一間叫做咖喱屋嘅餐廳喺深圳都幾出名
佢一坐低
佢就想嗌咖喱魚頭

咁佢就叫女撫烏樣過黎

女撫烏樣就問佢:「腥生尼巧,有什麼需要撫烏的呢?」

我個friend :「馬反禾腰揸你乳頭」

佢最後比大陸公安拉咗返公安局盤問

到宜而家都仲未出返嚟

每一個笑話都係我用盡我自己嘅心機心血去諗出嚟
如果你覺得唔好笑嘅話,你同我講
我會好好反省同埋幫你含
老實講幾搞笑
樓主自稱基督徒
今次又幾好笑
打多咗「督徒」?
基督教連登堂2024年4月28日主日崇拜:開始飄流完荒野
https://lih.kg/bJrokDV
#11 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

「黎巴主日平安

有幾個問題,想問吓你有咩睇法?

最近我返緊嗰間教會好似覺得越嚟越唔上心
個長老講嘅topic開始不斷重複有啲悶
仲開始發覺佢開始越嚟越情感勒索我哋
郁啲就話核彈戰爭,好快世界末日
好似喺度販售緊焦慮俾我哋

我唔知係因為我嘅諗法偏激咗定點

我覺得我想搵一個好啲嘅教會

同埋呢間教會都已經好多年
但唔知點解硬係就冇一種親切感

係屋企人逼我都唔會主動返去

其實咁樣轉嗰間新嘅教會唔會係件好事

但係其實係我自己問題未調整到

利申:好愛主耶穌好愛神上帝」
粉火公廁第三格
今晚七點
扮乜撚野自己諗 上網一search就現形啦

宣萱笑指Bobby護照證件相非常惹笑,只要不開心就會拿來看看,她又踢爆對方的普通話發音差,「曾經在馬來西亞,佢點餐,對女侍應講『咖喱魚頭』變成『揸你乳頭』!」Bobby還自認有壞習慣,經常開工遲到,但宣萱永遠比準時還要早到,令他非常佩服。

https://skypost.hk/article/2827656/%E7%86%92%E5%B9%95%E6%9C%80%E4%BD%B3%E6%8B%8D%E6%AA%94-%E5%AE%A3%E8%90%B1%E8%A2%AB%E7%AC%91%E8%BA%AB%E6%9D%90Microwave%E4%BC%BC%E7%94%B7%E4%BA%BA-Bobby%E8%87%AA%E8%AA%8D%E5%A4%A9%E4%BB%BD%E4%B8%8D%E5%8F%8A%E6%A2%81%E6%9C%9D%E5%81%89%E5%91%A8%E6%98%9F%E9%A6%B3
唔好笑含啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞