香港民主黨前區議員吳兆康當選英國禾京咸地方議會議員

58 回覆
71 Like 5 Dislike
民主黨前中西區區議員吳兆康,2021 年辭職並因安全理由移居英國。他早前宣布代表自由民主黨,參選英國禾京咸(Wokingham)地方議會議員,昨日(3日)成功當選,是首名當選英國地方議員的前香港區議員。

吳兆康早前在社交平台發文,指自己 2011 年起加入香港民主黨,2016 年起擔任區議員,到 2019 年成功連任,但到 2021 年因安全理由,被迫辭職離開香港。他續指,赴英後積極義務參與雷丁香港人組織等活動服務,在民生及政治上幫助香港人發聲。而他再次在英國參選是因為不甘心,「不斷想著自己有甚麼能力範圍所及的事情可以進一步幫助大家,幫助社區」,希望香港人能更有效地在議會內外發聲,在政府架構內服務香港人在內的社區。

https://hk.news.yahoo.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%89%8D%E5%8D%80%E8%AD%B0%E5%93%A1%E7%95%B6%E9%81%B8%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E7%A6%BE%E4%BA%AC%E5%92%B8%E5%9C%B0%E6%96%B9%E8%AD%B0%E6%9C%83%E8%AD%B0%E5%93%A1-%E5%90%B3%E5%85%86%E5%BA%B7%EF%BC%9A%E6%9C%9B%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E6%9B%B4%E6%9C%89%E6%95%88%E5%9C%A8%E8%AD%B0%E6%9C%83%E5%85%A7%E5%A4%96%E7%99%BC%E8%81%B2-064909874.html
好閃呀
衷心恭喜佢,呢啲有心好多

有啲移民咗就乜嘢都唔理
如果係嘅票係得一類人,咁你永遠就係得咁多票.又唔見辛偉誠需要一個印度民族黨去爭取印度人嘅選票?
羅冠聰?
逃犯都做官 仲要個地方名勁撚mk
乜撚嘢禾京咸 禾巧京京牙
你咁嘅反駁表現
完全唔合格
我係政府真係扣你人工
扣未呀咁
你地啲移英撚全部都有被反駁妄想症
一見人踩英就即刻思覺失調
關地方名乜嘢事
一毫子都比多你啦 傻閪五毛狗
佢仲要不推文
咁就更加要推
傻閪五毛狗仲要不推文
咁就更加要推
唔啱聽就係五毛
我唔推你就推 我推你係咪就唔推
而家邊個先係反駁隊
證明移英撚全部都冇乜腦
成班中國人走去英國美國移民
咁你覺得係咪冇腦
中國人不嬲世界公認冇腦架啦 咁都問
英國council 議會得津貼幫補 無人工的

呢點香港幾時跟
we are HongKongers
小香港
總書記你噏乜春?
咁党員又係乜嘢人?
唔明你想問乜
提提你唔好煽動人犯國安
佢爭取嘅係移英香港人嘅選票,咁就永遠都係得香港人嘅票.我建議佢應該都爭取埋其他東亞裔社群選票
朱元璋都做皇帝啦

元朝都通輯過佢
唔明又屈人煽動?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞