[推到上報]荃灣又出現殺貓狂徒

165 回覆
73 Like 4 Dislike
【動物專訊】社區動物都是生命,都需要得到保護和尊重。在荃灣西海濱公園生活了10年的社區貓「黃仔」,因為十分溫馴和對人沒戒心,很多街坊都與他認識,但在4月26日,有一名踏單車的男士和晨運叔叔發現貓貓伏屍公園內,身上有懷疑被利器劏開的傷口,然而清潔工人沒有報案,而是直接將貓屍當垃圾處理送到堆填區。熱心市民Nana聯絡警方希望為黃仔尋公道,但警員指由於貓屍已被處理掉,因此需目擊者聯絡警方作證才能處理。

Nana對本報表示,黃仔在該公園已生活了10年,每晚約9時都會有街坊輪流餵食,大家都很喜歡黃仔,因為他非常和人親近。然而,在4月26日的早上,一名踏單車的男士和晨運的叔叔,發現黃仔伏屍公園內,但清潔工人卻將貓屍丟掉,而且沒有報警。

街坊從踏單車男子口中得知黃仔遇害,都感到十分悲痛,而據單車男子所述,貓貓身上有被劏開的傷口,而且像是利器劏開而不像狗咬,估計黃仔的死是人為造成。

有街坊告訴Nana黃仔的慘劇,希望能夠緝兇,Nana亦聯絡了警方,惟警員指由於貓屍已經被處理掉,因此要警方立案調查的話,需要由目擊貓屍的證人聯絡警方,這樣警方便可到公園查證閉路電視。

Nana表示,希望踏單車男子和晨運叔叔,或任何一個目擊案發經過的人士,能夠主動聯絡警方提供資料,讓警方可以展開調查,還黃仔一個公道。請目擊者透過本報Facebook報道所載聯絡方法,與Nana聯絡。

Source: Hong Kong Animal Post
屋企本身有三隻貓
想像唔到佢地俾人殺既話 會有幾崩潰
點解要殺殺隻人畜無害嘅動物會好興𡚒死啦佢興𡚒完之後會唔會再殺另一隻去last佢嘅興𡚒感
聽巴打講荃灣西一路都有殺貓狂徒
然而清潔工人沒有報案,而是直接將貓屍當垃圾處理送到堆填區。
非法處置屍體
雖然啲老一輩都係咁做
真係仆街嚟
講到咁愛 又唔拎返屋企養
呢種人幾時先得到應有既懲罰
隔一段時間又一單,沒完沒了
呢隻貓喺度生活咗10年
我有幸之前見到佢一兩次
真係有好多伯伯會為佢專登買貓糧

如果個po 主自己捉走佢黎養就真係自私啦
動物屍都非法處理屍體
隻貓好黐人

之前有見過佢
個個都愛 斬件返去養咩
會,直到個興奮度降低,什至會開始嘗試殺人
好多連環殺人犯都係由殺小動物開始
直接送佢去同貓貓親自道歉應該係一個唔錯嘅選擇
貓貓R.I.P
希望下世可以唔洗係黃種人同印度人嘅地方受苦
大陸嘅虐殺貓風氣引入咗香港?
離地到
希望唔好再有其他小動物受害
快d拉條仆街
有d咁既風氣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞