交友App - 怎麼「9成都是工程師」

23 回覆
8 Like 3 Dislike
一說到分手的原因,相信有許多情侶都敗給遠距離;一名網友表示,在結束上一段遠距離戀愛後,因工作認識異性的機會有限,所以決定透過交友軟件認識對象,沒想到卻總是配對到工程師,不禁擔心是否為詐騙,「怎麼10個9個都是?」掀起熱議。

「現在是滿地工程師嗎?」從事醫療業的網民,日前在Dcard拋出疑問,首先提到目前只有一次的交往經驗,平常也較難認識異性,所以才嘗試接觸交友軟件。而在使用過程中,發現大部分配對到的異性,10個有9個都自稱工程師,普及程度讓她震驚不已。

https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4/1016320/%E4%BA%A4%E5%8F%8Bapp-%E6%80%8E%E9%BA%BC-9%E6%88%90%E9%83%BD%E6%98%AF%E5%B7%A5%E7%A8%8B%E5%B8%AB-%E5%A5%B3%E7%94%9F%E6%80%95%E8%A2%AB%E9%A8%99-%E4%B8%80%E5%A0%86%E8%8B%A6%E4%B8%BB%E7%8F%BE%E8%BA%AB%E8%A7%A3%E7%AD%94
操作電腦員
一街都係工程師
it 軟件工程師
sales 材料工程師
地盤 項目工程師

呢三個大職其他你地補充
因為正常職業唔駛經交友apps識女
打飛機工程師
職場無女
我配對到d女咪又係9成sales我挑!
會唔會係你太柒
就好似…
會計文員話自己係會計師
裝修佬話自己係室內設計師
條女本身咪護士
因為工程師溝唔撚到女
點解醫療業個個都係賣藥sale或者診所助理(非護士)一樣
望下連登都估到…

成堆毒撚唔係IT 就工程,我信呢個post 既真實性
70-80k 一個月 一人之上萬一之下
70-80k 一個月 一人之上萬人之下
因為工程師個mindset唔岩溝女
平時講邏輯解決問題遇著啲虛榮傻閪 點溝
同你差唔多咁囉,算唔算柒?
因為工程界無女人
工程師
前者犯法
幾萬人追幾條女
銀行 teller 都可以話自己係 banker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞