銀行估價升左好多

15 回覆
2 Like 9 Dislike
如果銀行唔想借,直接減估價,唔係更實際咩。。
都係壓力測試…現職場環境不樂觀,銀行評估行業動態等因素..我都上唔返會
但唔係低過人工一半就得?
知唔知銀行手上有幾多銀主盤
我都想知..但知道好多流拍
銀主平賣,黃開基拍賣行今日舉行拍賣會,在場內拍出2項銀主盤,並均以低於銀行估價沽售,包括何文田皓畋1座頂層一個單位,實用面積約403平方呎,連263平方呎天台,開價680萬元,獲2組客爭購,最後搶高約4%至708萬元沽出,呎價約17568元,較銀行估價990萬元低約28%。
銀行估價 真係開玩笑。。。市值只有7成。。。

又話高低過估價10%就會銀行有機會唔批樓按
供樓佔人工一半,但看你做什麼職業,來加多1,2個百份點!

疫情前,後,都估唔足價!之後樓價一直跌,銀行加息等

現在上會,銀行記錄查得好緊!
真係計真實價格會有好多人call loan 大家明啦呢D野
新盤開售,已經少了銀行職員推什麼優惠助你上會,全部靠自己去借!有招冇招都係死:
HKMA實有比壓力銀行
你唔借錢出去穩住樓市
我就月月搞9你
銀行係樓市最大持份者
上至發展商 下至業主
全部都係佢賺錢嘅來源
按揭多到做唔切,點會唔想借
成手銀主盤 點會想借
邊度提供嘅資料?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞