維基戰線admin支持黨鐵打手維基刪除港鐵車站歷史和負面內容

33 回覆
6 Like 9 Dislike
各位連登仔可唔可以評論以下依5句應該點樣處理?

1. 會展站:
2022年6月30日,因應香港會議展覽中心舉行慶祝「香港特別行政區成立二十五週年」及相關活動,會展站由當日清晨起關閉,所有東鐵綫列車不停會展站,直到翌日(2022年7月1日)下午2時許才重開。

微不足道嘅小事,冇咩紀錄價值。樓主會唔會懷疑依句係政府PR寫落去宣傳慶回歸活動?

2. 紅磡站:
大堂U3層分為南、北兩部分,其中南側部分曾於2016年5月開設美食廣場「食東西」,進註食肆包括漢堡王、鴻福堂、日出茶太、燒味站、點一龍及北海道牧場餐廳等,但直到2019年1月突然宣佈結業。而原址直到同年10月由麥當勞承租[21];而北側部分則為由美心集團經營的美心food²以及星巴克。

依句會唔會係美心PR寫落去?

3. 九龍塘站:
月台助理染腦膜炎命危
2018年4月11日,衞生防護中心指一名在九龍塘站工作的60歲月台助理被確診腦膜炎雙球菌,而衞生署未找到感染源頭;至於港鐵亦在事後於九龍塘站進行緊急消毒。

只係一個喺月台工作人員染病,冇跡象顯示佢喺依個站受到感染。如果咁都要寫,咁全港好多唔同建築物條目咪都要寫?

4. 大學站:
大學站內設有不同類型的商店,例如有便利店、麵包糕餅店及美心集團旗下快餐店MX等。由於港鐵的收費區是不能進食,因此大部分售賣食物的商店均不會設於付費區內。

點解唔係就咁寫快餐店,要專登註明係美心MX?依句又係咪美心PR寫落去?便利店、麵包糕餅店都冇寫明係邊間。

5. 何文田站:
當中在藝術品《在自然與城市之間》中左下角描繪了一隻小貓,為參照了一隻曾由愛民邨一間藥材店飼養,名叫「大舊」的小貓繪畫而成,該小貓於2014年1月失蹤,之後不知去向,而有愛民邨街坊曾於愛民邨的facebook群組發放消息尋貓,但最後仍不得要領。

何文田站其中一幅畫左下角嘅一隻貓嘅原型失蹤都要寫?隻貓又唔係喺何文田站失蹤。係咪港鐵PR都利用大家嘅愛心嚟宣傳何文田站?
會展站關閉 = 咪代表封閉對市民造成唔方便
紅磡站同大學站寫美心,唔係個個讀者都知道starbucks under 美心
九龍塘站 = 染腦膜炎香港少有,證明公司對員工健康無重視
何文田站 = 寧願寫多都好過無,你無興趣但其他讀者可能有
https://ubeat.com.cuhk.edu.hk/123wiki/

https://collection.news/appledaily/articles/3OCF6SSYYIAPBVSPLSKEE6OJI4

可以係港鐵條目同條目討論頁寫返,傳媒報導有港鐵人員編輯,有償編輯及潛在利益衝突。

維基始終要有耐心,要搵多啲資料同參考連結支持。
按照各方門派講法,好人喺現世未必有好下場,但死後上帝自有獎賞,因為苦難係為咗考驗人係咪能夠堅持落去,抑或抵唔住誘惑投身邪惡之中,如果係後者,人間極樂不過百年,死後嘅苦難卻係永無止盡。
而家已經玩到有資料來源都唔work
話媒體採訪乘客意見帶有不中立,無代表性同唔符合方針而唔可以寫
更加證明wiki呢個平台根本上所謂中立 just a joke
如果你想講慶回歸活動嘅特別交通安排造成市民不便,應該係寫返喺當日嘅活動條目,唔係寫喺嗰個站。你睇其他語言嘅維基百科,車站條目都好少詳細咁講邊年邊月邊日車站暫停開放半日。

維基百科唔係購物指南,只要大約知道有餐廳、有咖啡店就得,唔需要詳細紀錄咖啡店係Starbucks定係Pacific coffee。咁樣先冇咁容易淪為商戶宣傳工具。

唔明你咩邏輯,唔通公司重視員工健康就冇人患病咩?同埋都寫咗港鐵安排緊急消毒,唔明白依句點睇得出港鐵唔重視員工健康。

唔係每樣嘢都有收錄價值,如果唔篩選、唔考慮篇幅,乜嘢都要寫落去,其實同啲人有囤積症搞到間屋變垃圾屋冇分別。
維基百科要嘅係二次文獻,
港鐵自己嘅公告屬於自我表述,唔係中立來源。
各位連登仔可唔可以順便評論吓下面依句:

東鐵綫:

依句係做乜撚嘢? 係咪暗示東鐵綫落成後先入伙嘅人冇資格批評東鐵綫噪音問題?寫依句嘅人似唔似維護緊港鐵?
其實呢,呢個安排都係車站有發生過,對乘客造成不便。當日嘅活動條目固然要有,車站都應該要。

至於購物指南,就算同類商店寫清楚都無大問題,如果你怕商戶宣傳工具,根本連公司條目都唔應該存在。

你呢d咪被某班user洗腦,覺得乜都唔寫得。所謂篩選、唔考慮篇幅,背後其實都係一種內容同政治審查。

你覺得係垃圾屋,但其他人覺得有價值。你個人立場其實同班進行決策班管理層,官員無分別。同時又可以解釋點解而家香港無特色。因為你眼中垃圾,其他人就覺得有特色。
其實呢,呢個安排都係車站有發生過,對乘客造成不便。當日嘅活動條目固然要有,車站都應該要。

至於購物指南,就算同類商店寫清楚都無大問題,如果你怕商戶宣傳工具,根本連公司條目都唔應該存在。

你呢d咪被某班user洗腦,覺得乜都唔寫得。所謂篩選、唔考慮篇幅,背後其實都係一種內容同政治審查。

你覺得係垃圾屋,但其他人覺得有價值。你個人立場其實同班進行決策班管理層,官員無分別。同時又可以解釋點解而家香港無特色。因為你眼中垃圾,其他人就覺得有特色。

執垃圾返屋企嗰個人梗係覺得乜都有價值
樓主狗屎垃圾都寫落去,之後屈人政治審查,同啲巴膠同一邏輯
你呢種人諗法
就充分證明了香港點解好多歷史建築,霓虹燈等特色野會消失。
係維基百科想驗證一件事有無寫嘅價值,最好方法就係視乎有無第三方報導。無就抵刪啦,唔係你死撐覺得‘可能有人想睇‘就應該寫落去
而家就係有都被人刪除,但班人當睇唔到。直接話無價值。

安全問題:刪除了太陽報和香港01就東鐵月台的問題報道,2023年立法會議員田北辰批評3年全線安裝幕門的進度太慢的報道等。
https://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%9D%B1%E9%90%B5%E7%B6%AB&diff=prev&oldid=79849910

完全刪除班次問題的內容,如港鐵稱由大圍站前往金鐘站只須約17分鐘。然而有線新聞的記者進行實測後,發現往返上述兩站需時約21分鐘
https://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%9D%B1%E9%90%B5%E7%B6%AB&diff=prev&oldid=79849866

刪除now新聞台就東鐵綫九卡列車首個上班日乘客批安排混亂的報道,以及車廂擁擠的圖片;亦包括刪除東鐵綫過海段乘客擔心轉9卡車或逼爆和首個工作日情況的內容。
https://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%9D%B1%E9%90%B5%E7%B6%AB&diff=prev&oldid=79843984

載客量飽和問題:刪除了now新聞台訪問乘客的內容,包括等候2-3班列車才能成功登車和車廂的擠逼情況的內容
https://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%9D%B1%E9%90%B5%E7%B6%AB&diff=prev&oldid=79849939
呢啲又的確無問題喎,darkwizardcody呢條友本身係有啲痴線,都比人封過唔少次
英文版指引係「邊班」?

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:What_Wikipedia_is_not#Wikipedia_is_not_a_manual,_guidebook,_textbook,_or_scientific_journal
Travel guides: an article on Paris should mention landmarks, such as the Eiffel Tower and the Louvre, but not the telephone numbers or street addresses of the "best" restaurants, nor the current price of a café au lait on the Champs-Élysées. Wikipedia is not the place to recreate content more suited to entries in hotel or culinary guides, travelogues, and the like. Notable locations may meet the inclusion criteria, but the resulting articles need not include every tourist attraction, restaurant, hotel or venue, etc. While travel guides for a city will often mention distant attractions, a Wikipedia article for a city should list only those that are actually in the city. If you do wish to help write a travel guide, your contributions would be more than welcome at our sister project, Wikivoyage.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:What_Wikipedia_is_not#Wikipedia_is_not_a_newspaper

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:What_Wikipedia_is_not#Wikipedia_is_not_an_indiscriminate_collection_of_information

係咪唔每樣嘢都拎香港嚟亂比較就唔識講?
但班維基班用戶好保護佢,佢點刪都無人修正。而darkwizard舉報其他人,通常都會被長時間封禁。相信背後有金主支持,默許darkwizard繼續刪...

而外國都有案例,有公關公司專門請熟讀英文wiki的人刪內容,唔少都係大企業。但維基班管理員都當睇唔到,證明世界好黑暗。
你睇返之前分析先,佢每次嘅講法都唔完整。

https://lihkg.com/thread/3681511/page/4?post=87
事實上佢做嘅嘢錯唔晒,係有時偏激啲
咁睇又另一回事,我再follow-up下
lm
其實我會覺得一律建議開Fandom
巴膠都有自己網/fandom啦
wiki始終會del野
其實出面都有鐵路大典
但越來越少人更新
最近亦收到消息話會執
可以將內容、參考來源,及你建議的版本,寫係條目討論頁,並指出7日內無人反對就用哩個版本。

起碼你有採取行動尋求共識,之後對方回退或報破壞時,你會被封嘅機會就會小好多,
如果對方拒絕回覆便刪除,你可以指出已經有提出討論,作為提報對方單方面刪除。

維基唔係靠互相回退,條目的修改亦唔係爭奪果一兩個星期,所以點解要有耐心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞