郭晉安結束18年婚姻 近1億房產「前妻一毛都分不到」原因曝光

153 回覆
18 Like 102 Dislike
香港視帝郭晉安與女星歐倩怡結婚18年,昨(2)日在社群平台共同發表聲明宣布離婚,並坦言分居狀態已持續2年。據悉郭晉安名下持有價值9000萬港幣(約新台幣3.7億元)的房產,前妻歐倩怡離婚後卻分不到半毛錢,原因就在於她先前曾因為「太麻煩」,而放棄將自己登記為房產的持有者。

根據《香港01》報導,郭晉安持有西貢匡湖居、紅磡駿昇中心、旺角中僑商業大廈、太古城及荃運中心等地的房產,不過歐倩怡當初因為太麻煩,而沒有加上自己的名字。不僅如此,連他們婚後生下的一雙子女也非房產持有者,原來是郭晉安認為應該在死後將所有財產都貢獻給社會,而歐倩怡也十分贊同他的想法。

相差15歲的郭晉安與歐倩怡,2006年結婚後一直是外界眼中的模範夫妻;不過兩人其實不只一次出現婚姻危機,還曾經冷戰長達半年,瀕臨離婚邊緣,最後靠著每週抽空共度兩人時光,才重新建立起夫妻感情。如今雙方證實離婚,消息令外界相當震驚。

https://www.setn.com/News.aspx?NewsID=1463039
台灣新聞

郭晉安成最大贏家
鳩嗡,依家唔係死左變遺產,係離婚呢一刻就要計分身家。除非女既有錢過男啦,唔係一定分硬
真係當佢阿旺........一睇佢仆街樣就知心狠手辣!
雙方協議離婚係唔係唔使分?
而歐倩怡也十分贊同他的想法
其實近年歐倩怡亦再次透露與郭晉安相處有分歧,「其實真係有啲唔『啱呀』!因為我覺得有可能少少調轉,嗰陣我有小朋友嘅時候好似退休生活,淨係朝頭早起身湊返學之後就冇嘢做,做完運動又等接放學,晏晝就瞓覺,其實我真係唔想咁樣過埋我下半生。」

咁嘆既生活唔滿足仲要勾佬
死左層樓咪又係回流俾有錢人住,除非佢全部變現捐出去
可能記者暱埋床下底聽到 ?
台灣記者果然弱智
個官會考慮,但如果見到女方完全無自己生活既能力,又要考慮多樣野
又係啲老作農場新聞呀

不過現代人一講離婚就只會諗錢錢錢
台灣宜加成日報埋香港明星新聞
連n線明星都報
唔係,法庭會考慮女方有冇經濟能力
同有冇為家庭付出

如果無分手費,分硬身家

如果有子女照顧一方,分得多啲
佢地話分左兩年居,應該咩都傾好晒啦
分得居多數係單方面離婚,應該係傾唔掂先會咁,傾得掂使乜分居,直接離婚好過
根據《香港01》報導
女人真係醒 難怪個個港女非有錢人/高過佢自己兩級不嫁
馬斯旺
自願放棄都唔撚比
依家供埋佢去讀書讀到勾佬
女人就係,湊湊仔女就開始話唔甘心
解決方法就係鬧佢一輪,之後日日再畀啲嘢佢做,做到佢仆街冇時間諗呢啲嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞