老人家 600萬流動資金 點樣處理

266 回覆
6 Like 142 Dislike
高風險少少可以當0息借比自己,不過要放定抵押品
棺材
認真:買美債, 定期有糧出冇手尾跟
美國國債30年 4.7%

每個月美國佬比19k你洗,如果有自住供完樓你可以官宣財自
GME to the moon
認真

你乜金融知識都冇嘅話,我建議你唔好聽上面班人講買美債
你要做啲research先好買,如果唔係買錯/冇離場嘅話,會面臨巨大虧損
美價唔係剩係得息,仲有債價,你贏息輸債價就慘

依家5.25-5.5厘息,你就算買幾長債都係收呢個息,息口唔會俾加減息影響,債價就會有影響
但如果再加息嘅話(unlikely)債價就會西冧
如果減息嘅話(likely),債價會飛天
升跌程度係大過佢個息好多

所以如果你買長債,你係炒緊佢個債價,唔係收緊佢個息
但雖然講聯儲局好可能即將減息冇咩可能再加息,但未來係點冇人知,要take risk

如果你最後真係買長債賭減息炒債價嘅話,記住記住,就減完息要放晒佢。一開qe債價又會西冧。
死揸揸20/30年揸到到期?就算你揸到到期,用發行價收返,都係蝕。
因為開qe,美元貶值,你拎返嗰啲錢已經貶咗值,美元購買力下降咗(通脹)

例如:假設2025年100蚊美元嘅購買力 = 2045年200蚊美元嘅購買力
你2025借100蚊出去,2045拎返嗰100蚊(而唔係拎200蚊),變相得返一半錢
簡單嚟講又係跑輸通脹

利申:可能錯
咁黑心架 老人家穩定啲 all in皇馬冠軍做定期咪算
比十萬我再同你規劃
比曬你,幫佢申請老人金
債高息過定期都叫輸
咁呢個世界要點先跑平/贏通脹
低風險儲錢撚永遠被呢個世界收割?
此回覆榮獲 最有良心回覆大獎
樓主都答左
係喎。咁一年二十萬
All in 美債
這個正解
我最近睇好多騙案相關
好多人真係on99,畀人呃晒啲錢,臨老過唔到世
尤其香港騙案太多,防不勝防,個貪念一爆發
係會周圍借錢去投資,搞到最後一身債
查吓澳豐基金(台灣),呃咗好多人退休的錢

香港都有好多
Fred Chan外匯投資的騙案,投資湯加的騙案
搵份自在工,專心照顧兩老
到時一個唔該攞錢走去英國,遺產申辦人都無你符。
將600萬分12份
每一個月去唔同銀行做一年定期
咁就每個月都有一筆定期到期
唔會全部錢責死咁耐
仲有50萬存款保障
老人家啲錢, 賺蝕我唔理
亦都唔關我事, 你死鳩咗畀我又好, 捐去東華又好, 總之唔好煩鳩我
唔好畀佢覺得我做 仔/女 嘅呃鳩你啲錢
啲錢係你嘅, 你賺你fing你叫雞都唔關我事

事緣係好耐以前暑假做過part-time地產, 幫親戚入過間樓, 賺咗錢
之後我老豆見親戚賺錢, 又響度屌, 屌我做乜肥水流別人田, 唔俾佢賺

我: 你都唔會信我㗎啦, 叫你入貨你會以為我楝鳩你, 咪搞
老: 咁你講丫嗎, 你唔問又點知我唔會買
我: 廢事你以為我為咗賺少少佣楝鳩你, 唔好啦
老: 你舅父咁撚柒都賺百幾個, 都係靠你啫
我: 舅父啱啱有閒錢, 咪問我有咩筍貨囉, 個巿升佢就賺, 唔關我事
老: 屌, 真係唔撚抵
我: 就算我講乜, 你都唔撚信㗎啦. 由細到大都係, 到時你蝕咗又屌鳩我, 免了
老: ......
現金寶
19k兩老一少洗是財自?
叫得老人家買美債已經係講緊短債啦
高息定期, 完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞