香港禁書|本港下架書新加坡國家圖書館可自由閱覽 李怡、戴耀廷著作上架

21 回覆
25 Like 2 Dislike
https://hk.news.yahoo.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%A6%81%E6%9B%B8%EF%BD%9C%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E4%B8%8B%E6%9E%B6%E6%9B%B8%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E5%9C%96%E6%9B%B8%E9%A4%A8%E5%8F%AF%E8%87%AA%E7%94%B1%E9%96%B1%E8%A6%BD-%E6%9D%8E%E6%80%A1%E3%80%81%E6%88%B4%E8%80%80%E5%BB%B7%E8%91%97%E4%BD%9C%E4%BB%96%E6%96%B9%E3%80%8C%E7%8D%B2%E9%87%8B%E3%80%8D-060001826.html

【大城誌報道】由香港作者編寫、香港出版的「港產書」未必可以在香港的圖書館找得到,反而其他地區的圖書館卻可免費及自由閱覽。《大城誌》比較鄰近新加坡和台灣的圖書館,發現兩地都有收錄部分香港圖書館下架的書籍。

記者在新加坡的國家圖書館系統(National Library Board)中,搜尋得到作家及時事評論家李怡的《閱讀人生100篇》、《細味人生100篇》、《心靈絮語90題》、《世道人生之八十自述》、《哲學與人生》等著作,還有他昔日擔任總編輯的《九十年代》紀念號。

香港大學前法律學院副教授戴耀廷,因民主派初選47人案,被控涉嫌串謀顛覆國家政權罪,目前身陷牢房,其著作《香港的憲政之路》也在新加坡國家圖書館上架,自由閱覽。
新加坡啲禁書,香港圖書館一樣可以睇
遙遙領先
應該入返幾本講李光耀嘅禁書反制啦
坡又贏
其實落架係國安級弱智行為嚟,你要表面話畀人聽呢個地方有自由就應該繼續畀人借呢啲書,咁唔係點查邊啲人反動啊?
邊啲
其實而家有幾多人睇書?
有心接觸政治都冇幾多會睇嗰堆書
下嚟做乜
做多咗囉,出面又唔係禁售.
唔好問咁深入啦
佢淨係識反駁, 唔會答到你實際野架
畀我係政府 應該襯呢個時間 突擊拉借過呢啲書嘅人

跟著得閒又納啲書入「禁書」跟著又拉人
新加坡要做嘅嘢真係好簡單
每日睇香港新聞,之後
依家識國安嘅都1995年之前走曬啦
咪傻,新加坡早早已經唔睇香港
佢地依家想做亞洲既瑞士
又話新加坡獨裁既
一位美國人對蘇聯人說:「美國是非常自由的國家,美國人可站在白宮前大喊:『朗奴·列根,下地獄吧!』」蘇聯人便回應:「這沒什麼了不起,因為我們也可站在克里姆林宮門前大喊『下地獄吧!列根!』」
連司徒華啲零政治既書都下架
港共short撚咗
好似有人話連大陸都睇到 香港反而無
支持 就由真天真巴打搞個新加坡禁書展,我去通知新加坡領事黎剪彩開幕呀
咁唔比面中港??
又唔係寫李氏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞