Manulife精算 vs Generali 精算

61 回覆
23 Like 88 Dislike
唔止Manulife有opening 啦
撚有大搞啊
你條撚樣真係唔撚識架喎
你攞住regional 個名夠吹架啦,
當然你醉心學術就另計的
香港generali大搞真係第一次聽
Life 嚟講,同M記比APE 或 VNB 都已經冇得比啦
咁相對架姐,唔通會頹得過AXA sunlife 咩
咁你話有冇AIA Prudential 咁大實無架喎

你都係睇opening的team、office係咪有regional,
離睇下CV點寫架姐。

佢actuary呢行好睇重間公司係咪regional office
HQ > Regional > Local
Regional 同 local 做嘅嘢都唔同,邊有得咁比較
咁就梗係唔同,人地先會weight高d regional

樓主最後咪又係aim AIA/Prudential,
咁佢地眼中咪就係咁分類
你覺得自己健康完全唔緊要既咩M記local囉
Otherwise想學少啲野又有WLB咪Generali
M記都有rotation program啦

Grade inflation依味嘢點會呃到行內人
Generali 係香港好蚊型 計埋regional office都係
成班head of 乜乜 係香港無兵司令
留名睇連登仔屌保險狗都諗做邊隻

認真答你Generali牌子全球性大好多,特別你預多條出路做GI

但如果你想留港做life一世既你就Manulife

比我自己一定會Generali
如果要做GI點解唔做AXA 全球化嚟講AXA一定大粒過Generali (especially NA)
講真雖然香港GI行頭窄,但係都唔會有好多人同你爭啦
首先樓主冇拎AXA比

第二你似行外人, AXA係大但同role出手/比既待遇都低過Generali
唔熟GI
當然你要比唔同精算/工種;唔係apple to apple 就冇得比
講GI 個portfolio
AXA好多local 中細野, 大野去返XL

Generali 有 HK 同 Global commercial and corporate
HK 做細野, GCC做大野
HK 有本土產品 package 但 gcc 冇

計盤大細一定AXA大d,但 d risk 複雜程度一定Generali高d

不過講到尾係睇做邊類actuary

成日話量多standardise睇個精算,個risk tailor made 就睇個underwriter
不過AXA XL 係香港有請精算架咩? 我以為XL 做rein為主
精算佢地實有,係咪坐香港就唔知

上邊係講緊佢地堆生意點樣分, 相對complex既risk去左 XL度, 同XL香港有冇請精算冇關係

開始覺得自己講得太多
讀精算係咪可以入馬會做學哂佢哋點樣開盤贏大錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞