綠領行動何漢威:推動「裸買」解決產品過度包裝,例如以「紙兜代替塑膠器皿」

212 回覆
17 Like 489 Dislike

環團倡超市尋塑膠包裝替代品

水果及網購包裝出現過度包裝的情況討論已久,而垃圾徵費正是重新檢視過度包裝問題的理想時機。綠領行動總幹事何漢威表示,若銷售商再不改善過度包裝的情況,在垃圾徵費實施,出現「多輸」的局面。「市民買了較貴的產品,又買了一大堆垃圾,又要用指定袋盛載這堆垃圾。」他表示,相信若然垃圾徵費真的實施,市民會關注超市包裝的問題,逼使超市思考如何減廢。

何漢威續指,曾經和個別超市了解過包裝的情況,對方稱部分水果「易腍易壞」,需要包裝保護。但何漢威認為,應思考是否有其他替代器皿,例如以紙兜代替塑膠器皿,「例如雞蛋盒都會以紙盒盛載」,水果亦然。他表示,雖然部分膠盒可回收,但其回收的價值很低,若用作循環再造,質料會越來越差,難以做出優質產品。至於應否立法規管,何漢威認為,像台灣及日本均有包裝法規,若然能幫助市民減少包裝廢物,政府應考慮從減廢方向著手。

綠領行動數年前在沙田開設了一間裸買店,何漢威分享道,裸買店可解決產品過度包裝的問題,但由於進貨時不及超市般有較強的議價能力,故貨品的價格較貴,增加推動裸買的難度。不過,他觀察到,市民對裸買的接受程度較以往高,倘垃圾徵費實施,相信市民會思考減費方案,令市民更重視裸買。
佢裸跑先
咁環保就唔應該食進口野 乜都自己種
運輸過程咁多污染
呢班友已經痴撚左線
綠領何漢威仲有冇其他相?

成撚日都見到佢呢張大頭相
你不如裸體啦
衫都唔著先環保
環保曱甴唔死冇撚用
生仔要用尿片已經好唔環保...
環保塔利班
呢條友點解一直無啲惡人搞佢?
點解佢地仲未23條?
又要斬多幾多棵樹,咁又叫環保
條兜風耳知道講完呢啲嘢冇後果,就愈嚟愈過份,三分顏色上大紅
佢幾時死?
着衫其實都好浪費
建議推動裸體
搵波台五戰士搞掂條撚樣
垃圾焚化爐都講左15年
但冇計 要Plan 轉電網 唔可以搞焚化爐發電
留明等睇點樣裸買鯇魚粥
不如就DomDom裸賣試先ok???

其實去旅行都唔可以搭飛機碳排放
佢到底有幾憎啲樹?
乜都用紙 之前唔係話斬晒啲樹, 溫室效應乜乜柒柒咩?
閪佬才何漢威
唔好著衫丫苯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞