港人北上消費成風 七成中小企生意遜疫前 食肆僱主:我哋阻止唔到 盡量每日與顧客聊天

83 回覆
7 Like 29 Dislike

現時不少港人假日期間會北上購物及消費。香港中小型企業聯合會及騰龍青年商上月訪問逾560間中小企,當中有約70%受訪中小企反映,生意額較疫情前下跌,以及認為港人北上消費對本地企業的生意影響大。

食肆僱主:盡量每日與顧客聊天

該560多間中小企涵蓋零售、飲食、旅遊、教育培訓及服務等超過15個行業。聯會及商會的調查另發現,逾60%僱主願意透過升級轉型,應對疫後經濟轉型、港人北上消費,以及貿易爭端等各種經營困難;過半數僱主表明,會提高產品或服務價格,亦有35%受訪僱主反映會看準時機,趁機擴張業務。

食肆僱主蘇緯綸先生指,現時消費模式轉變,「我哋改變唔到,亦阻止唔到」,他呼籲其他中小企可以考驗自己定位,檢視能否變化。另一位食肆僱主任志強表示,現時他盡量每日都與顧客聊天,了解多些他們需求和喜好。

騰龍青年商會會長郭啟源則指,企業應建立多元和專業的團隊,並以彈性工作時間和遙距工作等元素,達致真正的創新和進步,以提升企業效率。

am730
問候下食客
「你冇權架!」
仲loop 悲觀論 好尷尬
當交通愈來愈方便,將來連關口都打破埋,就唔會再有優勢。通左自由行都接近廿年,就好似以前港人北上開廠,利用完咪收你皮。
用返安心出行先講
兩餸飯仲要排隊wo
聊天=催個客你得返15分鐘時間食完好快走?

大家樂有冇同客仔傾計???
小店不外乎 裝修差 環境差 邋遢
味道似公仔麵包味精粉開既湯/汁
沙嗲牛麵永遠用罐頭牛

反而大家樂/紅茶之類真係自己工場新鮮醃

搞唔掂成個質量 體驗感 仲要收50蚊一個早餐
執柒咗佢啦 所以人地紅茶要排隊一個鐘真係有原因
傾咩先?同客講做你幾千蚊生意慘過做雞?
有冇毒撚好驚同人講野
本來間餐廳幾好食 但因為個老闆成日撩我講野搞到我都唔想去食
其實係整體消費降級
大家樂總有啲餐特別平,喺而家市場有一定吸引力
繼續賴北上,連對啱症都未做到,只會藥石亂投
好食既野,幾時都有人排隊

關平咩事???人地純利大升wor
調番轉講 如果大家樂靠平價搶市場都可以純利大增
咁所謂小店食水係超級深
一小時生活圈

想想應該多謝誰?
可唔可以同老闆娘少婦交流下
價錢貴 服務差 唔好食 係疫前是但中兩樣都死喇
係同等價錢下啲客自然有其他選擇
感謝黨
記得71仲要大大聲慶祝”回歸”
根本就係疫情期間
養左好多根本唔應該存在既鋪頭
依家打回原型姐
紅茶咪又係雞粉同罐頭雞湯,配韓江醬撈沙嗲牛,係d 19茶記西到用雞粉開湯,煲到d粉都爛曬,仲夠膽賣50個早餐
紅茶沙嗲牛唔係罐頭 咁都食唔出 你都係番大陸食啦 啱你多啲
牛唔係罐頭,咪又係用大陸著名韓江牌沙茶醬撈俾你,入唔到紅茶廚房去個廁所都見到啦,大窩口紅茶總部全部都係貨呀
起碼口感爽口彈牙
小店用d罐頭僵屍肉
霉撚到似淡水魚肉咁 邊忽牛肉
岩呀 打通關口 連入境處同海關都可以減人手
跟番大陸公務員薪酬福利 有百利而無一害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞