有咩車係英國買係抵玩過香港好多

103 回覆
5 Like 36 Dislike
我最近鄰居放盤,幾伙香港人去睇樓
同鬼佬講就話好有興趣又呢又路,同我講就話有d over budget, 又話貴,我話可以照出心裡面個offer,
結果一個offer 都唔敢出,去人地屋企睇樓帶晒cam 影晒相,都唔撚知咩撚居心
其實你抵玩嘅定義係點先?
要玩味? 速度? 定改外裝先?
呢D香港都係無得玩, 算唔算抵玩咗?
柴油車
香港新車價平過HKD三十萬嘅日系車, 響英國買都可能會貴一截, 但係歐系車就平好多。

香港果個首次登記稅係按級咁上, 英國就直接用VAT 20%劃一咁計。結果係香港20萬頭嘅車好抵買, 30萬開始上得好快。另外係電車因為仲有得玩一換一, 咁嘅稅務優惠加上地方細係令到Tesla Model3係無敵。

睇餸食飯, budget有限嘅話, 買部二手車就預咗唔好養太耐, 有車用搵到工就準備換咗佢算啦。
幾十萬交租又吹得大咗啲, 除非你一落地就London Zone 2仲要預先交兩三年租啦。

第一年預繳十幾萬租金左右啦, 不過呢啲大數唔係直接交俾業主個bank account, 都係要隔agent一層。
揸唔揸到40
日本車R周咪貴囉
揸緊12年civic
屋企附近有部
佢成日揸
羅馬尼亞品牌
香港人係全世界最難服侍
越貴既車英國越平香港買部陳年i8都80幾萬lc500h英國賣50幾香港賣球幾野都未必得
呢個認同 呢條邉一律VAT20%
越貴嘅車差距越大
但好多平民車喺呢邊都唔平得去邊
所有車都係,接近半價咁濟,仲要齊option
香港連基本野都要你俾錢買,加上定價貴,再加埋稅,真係慘過食屎
好撚多香港人識條撚講英文咩
個撚個都死要面 扮講
佢地拍片咪又係返去慢慢睇邊度有問題
唔撚知,老實講,幾千萬樓你睇得都有心理準備,都一早知個玩法流程係點,浪費大家時間真係好無謂,亦都擋住左好多真心想買嘅人
clio, renault, skoda
Abrath ,同fiat 一樣咁Q 多野壞
行到但就係好多野壞
Good news 👍🏻
20年打後好似好好多
因為係用Renault Clio個車架
Toyota UK
油耗幾多
Qashqai不如X Trail
Gr yaris
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞