[Mac撚] 用家/買機集中討論(9) 開學懶人包

1001 回覆
61 Like 1 Dislike
mbp 2017 CUM 蓋WAKE UP 好慢
係咪個個都係咁?
起馬差不多成10秒先識着MON
已經RESET 過SMC,
ownership問題求意見
我讀engine本身用開hp既
但舊個部粒電壞左啦(即係叉住電仲用得但出唔到街)
而家year4黎緊應該都唔會做it但文職啦(我估)
想買部apple過渡到做野(因為真係未知做咩,用唔用得著)
所以減風險唔想用盡budget
如果想買部用得耐既文書機(最多寫下unity)
跟ownership買MacBook air跟256gb 係咪最好?

Unity 文書機
ownership問題求意見
我讀engine本身用開hp既
但舊個部粒電壞左啦(即係叉住電仲用得但出唔到街)
而家year4黎緊應該都唔會做it但文職啦(我估)
想買部apple過渡到做野(因為真係未知做咩,用唔用得著)
所以減風險唔想用盡budget
如果想買部用得耐既文書機(最多寫下unity)
跟ownership買MacBook air跟256gb 係咪最好?

Unity 文書機

engine + 文職 + 想用mac + 想平 + 寫unity
仲有係得再矛盾d?
不過somehow你揀既MBA又幾fit呢個profile,平,design成熟,KB好,叫做到吓coding(粒U係真i系)
你地多唔多用apple care?諗緊加唔加好
利申macbook pro 13w/o touch bar

多唔多用係咩問題
壞左先用得著 呢個問題好難答你

不過可以話你知買左3年內有咩非人為損壞就唔洗錢整 但無買嘅話 維修費貴過個applecare plus
你地多唔多用apple care?諗緊加唔加好
利申macbook pro 13w/o touch bar

除非一年內大機會賣,或者本身budget好緊,如果唔係AC值買
第二至第三年有硬件出事既機會算頗大,有AC就零蚊全保,無就逐件零件計,千千聲上落
想請問讀傳播學系,需要買到mb2017 15" top spec嘛?或至少要去到咩配備?
會做埋desktop replacement

如果有錯,希望各位巴絲屌得細力啲!

top spec因為唔洗BTO已經512GB所以用NOP買算係非常值買
desktop replacement無話一定要15"同打爆,不過既然你拎得出嗰個budget就有大食大
MacBook Pro 13' without TB
其實係咪真係麻麻
上網睇都話成日好快無電 同 好熱

但又無咁多錢同覺得無必要買 15' 咁勁

大家點睇?

相似價位呢款性價比同埋汎用性已經最好
12"rMB太雞,13"TB就電量問題同開始貴
nTB散熱係一個問題,不過如果你長期keep到佢熱就姐係你run既野應該用TB或者15"去chur
既然有budget限制就唔好諗向上
係咪個個都係咁?

同埋CUM 蓋唔係即刻LOCK 機
係咪個個都係咁?

係咪關我插住電視事?
係咪個個都係咁?

係咪關我插住電視事?

你會唔會考慮自己試咗先繼續問
係咪個個都係咁?

係咪關我插住電視事?

你會唔會考慮自己試咗先繼續問

順手推推POST
想請問讀傳播學系,需要買到mb2017 15" top spec嘛?或至少要去到咩配備?

top spec因為唔洗BTO已經512GB所以用NOP買算係非常值買
desktop replacement無話一定要15"同打爆,不過既然你拎得出嗰個budget就有大食大

Ching會建議升ssd?

有錢嘅就升盡啦

有錢嘅就升盡啦

thx ching.仲有個抉擇,Edu Bundle vs Adobe CC,prefer邊樣, 會執相同片

有錢嘅就升盡啦

個人覺得,內置SSD 512GB升1/2TB都係搵食先justify到既差價

有錢嘅就升盡啦

個人覺得,內置SSD 512GB升1/2TB都係搵食先justify到既差價

咁又係,我習慣edit野係拖外置hdd
所以NOP top model夠用?
MacBook Pro 13' without TB
其實係咪真係麻麻
上網睇都話成日好快無電 同 好熱

但又無咁多錢同覺得無必要買 15' 咁勁

大家點睇?

相似價位呢款性價比同埋汎用性已經最好
12"rMB太雞,13"TB就電量問題同開始貴
nTB散熱係一個問題,不過如果你長期keep到佢熱就姐係你run既野應該用TB或者15"去chur
既然有budget限制就唔好諗向上

唔該巴打
我知肯定離題,但呢度玩開新板Macbook應該會多啲人對type c有研究

我想問如果我有部usb c頭嘅Android tab想駁hdmi電視
蘋果出果個$5xx嘅三合一adapter用唔用到
我知肯定離題,但呢度玩開新板Macbook應該會多啲人對type c有研究

我想問如果我有部usb c頭嘅Android tab想駁hdmi電視

Android Tab 我會選擇mirror cast多過用線
如果你用緊係較新嘅智能電視 可能已經本身有mirror cast功能
如果本身冇mirror cast
買個chrome cast都平過你買個轉頭 而且彈性大好多

Android Tab 我會選擇mirror cast多過用線
如果你用緊係較新嘅智能電視 可能已經本身有mirror cast功能
如果本身冇mirror cast
買個chrome cast都平過你買個轉頭 而且彈性大好多

Apple堆type-C同TB3插都有controller要driver,windows機都未必用到,何況droid tab
邊度有得賣 ANKER usb c to usb c braided cable 或者差唔多嘅線?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞