薩爾瓦多條傻鳩總統,每日走去買一粒bitcoin

108 回覆
144 Like 10 Dislike
咪就係靠炒賣btc黎換更多美金

佢唔識投資其他嘢 or 冇其他資源換美金??
自己發行貨幣如果唔穩定
都係完完全全反映緊你國家問題
好似打杖. 濫印銀紙. 天災等等. 好定差都係反映緊你國家經濟
唔係本身貨幣問題
但你用bitcoin. bitcoin個市完完全全唔係因為你國家而有影響
你個國家明明咩都冇發生. 正正常常情況下. 如果bitcoin升. 經濟就好
bitcoin跌.經濟就差. 反而所有政策個影響力 都唔及幣市個升跌大
一個咁嘅經濟系統 等同叫全國人躺平 最後就係令國家猜生產力

呢個就係點解到2024. 點解全世界唔會統一貨幣
因為唔同國家用唔同貨幣可以令國家穩定
而國與國之間嘅差別, 只需要調整匯率就平衡到
人地買/賣 張廁紙都係用美金
到2024個經濟系統咁複雜都可以3言兩語斷定好壞,犀利
唔係自己錢有乜所謂
咁日元又衰乜咁跌法啊
真 大戶
你好似仲未明個概念
日本跌係因為外圍因素影響 美國加息
不論用日元定係用bitcoin都係唔會影響日本經濟差呢個結果
分別係 日本人本身人工係2萬羊一個月 買一個本地包係200羊
聽日經濟差一倍. 佢都係人工係2萬羊 本地包都係係200羊
只係本身一對10 變左一對20
入口產品咪因為個匯率問題影響成本. 所以加價
如果要用bitcoin
你今日出糧2萬 聽日日本經濟仆街一半. 老闆應該加你加到4萬等你有相同價值 定keep住2萬. 定係減你人工到1萬平衡成本? 賣包果個又應該點定價?
你成個國家要睇住bitcoin個市上落日日調整物價 不論係咪外國產品
咁都唔明?
咁日股又點升呀大哥
睇黎你唔係真係想明.
明你老母咩傻鳩 讀書多過你啦
諗下自己講咩先

放到先講
同你來回左幾次
我講左論點.你唔同意/反駁其實冇問題
但你連point都冇講過一個
都講唔出我講果堆野有咩問題
唔想理性討論我都廢事刺激你呢個讀書人
打搞晒
薩爾瓦多呢D鬼國. 做撚左最惡個個唔去賭有咩好做?
唔係用自己錢,唔啱你俾你個戶口我,都可以執行到日供架
烏克蘭當年諗住BITCOIN做法定,
之後就比人打, 打到依家都未打完
香港到2019堅持唔考慮轉bitcoin做法定貨幣
結果搞到依家咁
非洲好多國家都係同一情況. 仲打緊內戰
總有O的人會知道條key,陣間一野俾人轉走晒。
講到窮同唔穩定呢方面佢同非洲國家冇乜分別
睇下強積金就知cup 唔到啦
拎成個國家d錢黎較飛講到好自律咁
就係冇後果先可以咁玩
Key!=address
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞