BOC LIFE INTERVIEW

69 回覆
0 Like 18 Dislike
有冇人知道BOC LIFE其實都係保險公司?定係同其他保險公司吾一樣?個日interviewer就話可以當係retail office咁?不過吾係係地舖甘解?
agent工??
聽落似入去做insursnce agent
咪又係保險佬
如果唔係返office 即係一般agent
無咩特別
好似係返尖沙咀
佢話唔係齋做保險
即係agent
太古城先係staff
咩agent??
保險agent 囉
唔係淨做保險 係可以做埋mpf, mutual fund.
自己考慮
本身agent就唔係齋保險

如果齋保險搵bow tie就得啦

好多人誤會咗保險agent係賣保險

其實除咗做sales仲有大把嘢要做
甘真係要了解多啲
甘又係,睇下有冇人都in咗boc life
agent工
in你果個都係你上線,咪撚鳩有無人in 保險agent la.
佢講到本身好似boc嘅retail咁
咁你入去了解下先
其實agent/financial consultant/management manager/investment advisor

以上全部都係巧立名目去避開「賣保險」呢個重點

其實大部分人,包括呢度嘅巴打都唔係反保險

而係反「保險狗」

保險係一個option 唔係一個產品
佢係用嚟幫人轉介風險,簡單啲講,有事要出錢,由保險公司出。

代價就係保費

而大部分所謂「同行」連呢個基本概念都講唔出
就透過「幫人」、「發展團隊」、「被動收入」呢啲字眼去令到自己本身並不低賤嘅職業變咗做「唔講得」嘅禁忌
retail 咪岩,retail client 麻,你賣life 緊係對retail 架啦
佢講到好似boc嘅retail office咁
你如果真係想入行嘅
不如搵我啦

唔保證你一定成功
但保證你需要靠斷六親去成功
我以為好似hsbc retail咁
BOC Life 啲agents 唔單止保險,仲要Sell埋其他嘢
其實係hsbc retail做Assistant relationship manager差不多?
唔清楚HSBC 情況

中銀人壽個網站咁介紹:

財富管理團隊
中銀人壽財富管理團隊是香港特有銀行背景的服務團隊,除人壽保險及財務策劃服務外,同時提供一站式銀行服務轉介,讓客戶掌握全面的理財優勢和便利。
其實就都多唔同野可以做嘅 幫大陸人開銀行戶口 幫人做按揭都可以 但講到尾都係要自己搵客 同埋做依啲野冇肉食 最後都要sell番保險產品 做唔做 自己諗
利申:識人做boc life
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞