日本有咩居家藥物係必買

246 回覆
5 Like 60 Dislike
關獨醒咩事
係人都知崇x撚都戇鳩架啦
係我出聲咪收負皮囉
我post日本真實新聞醜事出黎都屌我,我當佢係崇日撚都好正路啫
我又唔係post假野

唔係崇日撚果啲嘅當我透明啦
香港監管嚴,乜成藥都無,不了
返大陸最啱你
OTC都有用藥禁忌, ching你係唔係誤解咗啲乜?
我唔係專登講到咁嚴重
OP係想俾屋企兩老看門口
成紀大嘅人有呢啲問題唔出奇
同埋我係指出唔建議用嘅情況, 叫佢理解情楚食唔食得同食唔食得啱先好塞落口都有問題?

另外日本用藥方面普遍上係痴撚鳩柒線
好多其他國家要prescription嘅成份
日本OTC就開得, 係極為手鬆

樓上提到eve止痛藥
佢真正入唔到口係因為隻鎮定劑, 其他國家都ban咗
https://www.drugoffice.gov.hk/eps/news/showNews/Australia%3A+EVE+allylisopropylacetylurea+tablets/pharmaceutical_trade/2023-06-01/tc/49672.html

仲有佢哋俾三個月兒童用嘅咳水都放鴉片類止咳藥
第一次見到周街可以買, 大開眼界
無話你錯,依書直說一定無錯㗎,但好多只係precautions,你連咁都話唔食得,無藥食得啦
你自己有無做過臨床
藥劑製品的進口受《進出口條例》(第60章)規管,凡進口此等物品都必須附有由工業貿易署署長授權衞生署所簽發的許可證。不過,如果是由進入香港境內的個人在其隨身行李之內攜帶合理數量的藥劑製品入境,而該等藥劑製品亦只是供其自用的話,則可獲豁免領取許可證。

然而,沒有根據《藥劑業及毒藥條例》(第138章)經香港藥劑業及毒藥管理局註冊的產品,可能有潛在風險,因為這些產品的安全、素質和效能沒有保證。因此,我們建議市民在外遊時,不應在外地購買來源可疑的藥劑製品。

https://www.drugoffice.gov.hk/eps/do/tc/healthcare_providers/warning_and_advisories/cautious_in_purchasing_medicines_abroad.html
走私毒品扮咩自用藥
你留意返我嘅用字先啦
唔建議用/ 唔適用/ 問咗先
唔係你一食就兩腳一伸死撚硬
Contraindications就會話一定唔食得

你如果係同行,你應該知道香港人對藥物知識方面幾咁無知。
你自己碌上上面睇睇有幾多人啱concept?
有幾多個會知自己吞咗乜?
你問十個人,九個半個都會答你唔知。
你估個個好似你咁醒目知入面有乜,識嚟challenge 人有冇做過臨床咩大佬
搞得清 藥劑製品 同 毒藥 法律定義我哋先嚟拗
precautions中譯最多咪係注意, 啫係話係health professionals衡量同做決定, 唔係一句唔建議否定, "唔建議"視乎context同listener可以係no嘅意思

即使係contraindications都唔係話一定唔食得, 都係睇情況

香港人無知十分認同
我明你意思
本來用藥就係risk vs benefit,唔係非黑即白
特定情況下應唔應該用藥都可以有排拗
不過呢,如果冇呢方面知識嘅情況下,個灰色地帶就會窄咗好多。
你上面可以咁講係因為你有呢個認知
我都理解你嘅諗法, 只係用字上嘅問題
同埋你有心提升市民知識係好事嚟
叫你睇定義你搵張meme俾我做乜啫, context又欠奉就以為自己答咗問題
上面條link有㗎, 唔好咁懶好冇?
藥用毒藥 同 毒品都未分得清就衝出嚟

同埋白瓜子都夠膽拎嚟講, 香港處方藥物嚟㗎小朋友, 自己上drug office database睇?
你咁講啲人搭飛機有恐懼症果啲係唔係唔可以帶鎮定劑上機?

好簡單啫
走私毒品就係非法帶毒品入境
上面條link就解釋咗咩情況係豁免
你要駁就拎條法律條文出嚟, 而唔係拎張meme圖
同呢類meme圖你要嘅, google條link就gen到幾廿萬張啦
原來你條毒販只要聲稱自己有恐懼症就可以帶毒品上機,龍門任你搬,之前你個reply話藥劑同毒藥有分別仲有你咪試下唔申報就帶假藥劑真毒品入境囉,俾海關捉唔好喊
薄荷油點會係蚊怕水
Quote埋俾你都叫搬龍門?
不過,如果是由進入香港境內的個人在其隨身行李之內攜帶合理數量的藥劑製品入境,而該等藥劑製品亦只是供其自用的話,則可獲豁免領取許可證。

知唔知咩叫豁免?
咳藥水本身就係藥劑製品
鎮定劑都係藥劑製品
白瓜子都係藥劑製品
藥劑製品可以係毒藥
但毒藥唔係毒品

你拎cocaine/ 大麻果啲就真係毒品啦
懵撚

分都分唔清喺度嘈
你咪send封e-mail去海關問?

(1)講藥我熟過你
(2)仲有你叫我毒販要唔要我告你誹謗?
真係必買, 好work ,去旅行必入手
唔知點解香港唔比入lei 隻藥, 香港藥品條例咁嚴?
有粉裝,有粒裝, 怕苦可以買粒裝
😆😆
含一啖水係口 之後仰頭倒包粉落口 有水隔住得好少苦味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞