著名歌手Tommy 宣佈移民英國

342 回覆
187 Like 408 Dislike
萬字文。請細閱和分享🙇🏼
5月1日。香港大雨。
「5 1 」呢2個數目字,相信喺我同您們心中依然係代表住一個信念,一個還未實現的夢吧。
所以我決定喺今晩,同我最愛錫嘅您哋公佈一件重磅大事。
對!我已經離開咗香港到英國生活了!🇬🇧
相信有生之年都不會/不能再回去呢個我最愛,但亦一日一日崩壞的香港了。
用呢個Po,講多一點點吧。
/
其實真係下定決心做離開香港呢個決定絕對係在23條落實嗰一晚的。
我在牆內的遭遇日後再詳談。
今晚我反而想同您哋講究竟離開監獄前的一天和之後發生的事。
實在聽得太多話我哋呢班喺佢哋心目中有影響力的人,是會不停被加控罪,不能出獄直至影響力變零,甚至被遺忘為止。
所以在9月29日放監前,其實我係一直都被「無法出獄」呢個想像和恐懼重重圍困住的。一直好擔心國安會在出獄前的一天來找我,然後告訴我再加控什麼什麼罪的⋯⋯
結果,國安處喺9月28日的下午3點,真的來找我了。嗰刻我全身從來未試過如此發抖的。由監房工作地點行上去國安探訪室短短10分鐘的路程,成為咗我人生最折藤的10分鐘。
因為我實在太害怕不能離開呢個地獄了。
之後見到2個國安處人員呢2個(就係當日上門拉我的其中2個) 拎住2個好薄的File入嚟,當刻心情有放鬆了一點,因為我相信如果要加控罪,應該是拎住一大堆什麼文件,什麼證據入來,而不是2個薄File吧。
最終佢哋同我講嘅,不是加控罪,而是令我更意想不到的東西。
爆料時間來了
以下係其中部份真實對白
「Tommy,你想唔想返大陸發展?
如果你想我哋可以幫你安排,同你一齊去!
你其實一直都係做娛樂工作啫,只不過你19年太寸啦,又幫咁多𡃁仔,上面先搞你啫!
你出嚟都要用錢㗎?可以俾個價錢我哋丫,我哋研究下,唔好同錢鬥氣!
即係上面覺得如果你坐完出返嚟,肯幫返我哋做宣傳呀,講座呀,會係一個好大嘅迴響,考慮下丫,我哋點合作都得!
你睇阿布泰老細都棄暗投明啦…」
下刪一萬更爆的對話,之後Patreon 再分享…
當時聽到呢度,我心諗你哋係咪痴撚線架,我俾你哋屈咗入去坐成20個月監,千辛萬苦捱完你哋同我扮Frd?叫我合作,叫我過底?
完全相信佢哋係無帶個腦返工的。
當時我當然無俾任何視佢哋嘅表情出嚟啦
在國安面前永遠都必須有限度的妥協,因為佢哋隨時可以再次令我陷入牢獄之中。
當刻我只係希望可以順利出獄。
所以我聽曬之後我就答咗佢哋一句
「我暫時無呢啲打算住,我暫時只係想知道我聽日可唔可以順利離開監房?」
幸運地我最後真係可以順利離開。
但係嗰種恐懼,一路無離開過我。因為其實每個禮拜國安都會打俾我,WhatsApp 我,「查詢」我近况,約我見面,拍戲咁,搵架密封嘅七人車接我,然後不停努力咁游說我變節!
當然,每次我都係耍走佢哋。
但我永遠唔會知道邊一次見面,佢哋會再一次無理直接將我從七人車送進監房,我同我家人都真係再受唔起呢種折磨了。
其實離開監獄後,我的情緒病要來了。一個人時會流眼淚,明明看笑片都流眼淚,每晚發惡夢,磨牙,每次門鐘響就覺得門外就是國安處的人準備帶走我,我完全走不出來。後來醫生診斷後,確定我確診焦慮症和創傷壓力症,但還好未算太嚴重。但情況只會一日比一日差。
我心態係好想繼續留港的,但之後佢哋對我嘅萬般阻墝,一堆無日無夜的分化同批鬥,然後去到23條加快落實通過。
我知道可以做的,就係堅決的,萬般不捨的離開呢個我土生土長,生活咗44年的香港了。
您哋知道我有幾不捨得大家嗎?
未來會喺英國呢個地方有咩奇遇我真係唔知道
但我起碼可以大呼一聲
我真的自由了!!!
呢種免於恐懼的自由,好耐無感受過了。
而到埗翌日我立即負返一個我負少咗2年的責任就係
送仔返學💛
真係好掛住佢哋👨‍👦‍👦
最後我想講
我之後會好努力好努力的在英國繼續用片段,文字,用音樂作品去做我一直堅持和相信的事。
我從來無開過任何收費頻道,一直無開Patreon,亦好少請求大家支持我,但今次好想向向大家請求一次
好希望您哋可以支持我,我希望呢度嘅每一個您,可以訂閱我嘅Patreon ,喺嗰度,我會將更多更多大家有興趣知道的,所有真相,內幕,日常,音樂等同大家分享,甚至可以收到我嘅手寫信同埋同我獨家視像通話。
您哋嘅訂閱,除咗幫助我喺英國繼續發展事業之外,亦可以令我可以再一次大大力,無後顧之憂的向在學生提供援助,呢個係我放學前答應過他們的,希望您哋可以陪我一齊做,亦都係陪佢哋一直並肩而行。
雖然我感覺自己係被政權迫走,但我必須活得比從前更好,呢個先係對敵人最大力的反擊,
您哋願意支持我嗎?Patreon 連結在留言🙏🏻
再次感謝大家。
今晚講住咁多先!
保重!後會有期!

可以食多D
一句幫英國手捉就得
佢講到自己好有影響力咁......
會唔會太睇得起自己
移英撚值得擁有
你其實一直都係做娛樂工作啫,只不過你19年太寸啦,又幫咁多𡃁仔,上面先搞你啫!
你出嚟都要用錢㗎?可以俾個價錢我哋丫,我哋研究下,唔好同錢鬥氣!
即係上面覺得如果你坐完出返嚟,肯幫返我哋做宣傳呀,講座呀,會係一個好大嘅迴響,考慮下丫,我哋點合作都得!

呢part我真係睇到打冷震假撚到
識唔識講英文
我屌你老母 你唔埋獄中手足了?💛
亦好少請求大家支持我
下刪一萬更爆的對話,之後Patreon 再分享…

開Patreon乞食了
要買英國馬
FF 到咁
會係一個好大嘅迴響

佢當自己一線大明星咁款

英超就完季 快課金俾tommy老師賭波
又要人課金了
終於可以用到bet365
有案底可以入藉?
希望佢去到英國可以收嗲
香港唔關佢事了
專心生活
國安搵佢返大陸發展?

佢咁睇得起自己
香港廢物-1
見到周庭講佢咪講下
賺夠移民
睇緊周庭live
佢老婆一走過左英國 佢遲早都過架啦
返去ptu 做任達華條𡃁算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞