[日本頂級懸疑推理劇集] 放送禁止

135 回覆
36 Like 5 Dislike

如果最後係想洗個阿媽入去一個新幸福媽媽角色嘅話:

1. 點解個細路無死但又唔比女主知
因為其實個細路係第二個人嚟 (洗埋腦?)
雖然係救咗出嚟但係已經死咗?

2. 最尾點解要搬屋
新生活需要新環境之餘,避免日後舊屋有啲嘢令佢醒翻起啲舊記憶

3. 個教主人口販賣同個故事既關係
教主洗人腦嘅動機 $$$

4. 同一張相入面一張無仔一張有,仲要另人張背後好似有兩個人影
過咗一排已經唔係好記得邊張相,依張?

5. 個催眠師同女主個朋友既關係
邊個朋友? 揸機嗰個?

呢個係記者朋友上佢老公屋企拍到既相

如果佢老公張相係真既,咁即係個負朋友NORI係假既...?

即係佢地從來都無小朋友

套戲既名 鉄的印象 = Image of Iron, IRON調轉就係NORI

我諗緊會唔會係NORI係一個洗腦洗出黎既仔,直情整到女主有幻覺

同埋你見唔見張相後面有兩個人影

最後 show 出嚟張三人照有可能係後製,即係攞張二人照P成三人照,係用嚟呃個阿媽而家個假仔係佢哋本來個仔嚟。

如果個細路一開始就係幻覺,噉又點解釋到CCTV影到佢老公救晒兩母子出嚟依個畫面?你想講屋企火燭嗰陣,屋入面個細路唔係佢哋個仔?

有道理

但係再睇真啲,其實張三人照可以有三個可能性:

先當劇組製作嚴緊,噉依張三人照有兩個可能性:

1. 依兩張相根本係同一段時間分開影嘅,現實好多時都會發生,影完三個人一張,再影兩個人一張。噉就解釋到點解二人照中阿媽個頭係"i"咗落阿爸個膊頭,而三人照阿媽個頭係直嘅。兩張相 pose 上有差別好正常。亦都解釋到點解後面兩個人影喺三人照入面唔見咗。咪就係行開咗囉。

2. 只係劇組整出嚟嘅 mood shot,並非一張真實存在嘅合照。

=============================================

3. 但如果劇組嘅嚴緊程度並非我哋想象中咁高嘅話,係,係可以話三人照係P出嚟嘅。而後面嗰兩個人影喺三人照入面唔見咗,會唔會係啲咩重要人物俾人P走埋呢?如果依個亦都係劇組想造出嚟嘅 hints,噉阿媽個頭嘅角度就出咗問題嘞,因為冇可能屎窟痕到P直翻阿媽個頭嚟增加張相俾人識破嘅風險。

如果劇組冇出錯嘅話,噉依兩張相就唔係啲咩有力證據。

呢個係記者朋友上佢老公屋企拍到既相

如果佢老公張相係真既,咁即係個負朋友NORI係假既...?

即係佢地從來都無小朋友

套戲既名 鉄的印象 = Image of Iron, IRON調轉就係NORI

我諗緊會唔會係NORI係一個洗腦洗出黎既仔,直情整到女主有幻覺

同埋你見唔見張相後面有兩個人影

最後 show 出嚟張三人照有可能係後製,即係攞張二人照P成三人照,係用嚟呃個阿媽而家個假仔係佢哋本來個仔嚟。

如果個細路一開始就係幻覺,噉又點解釋到CCTV影到佢老公救晒兩母子出嚟依個畫面?你想講屋企火燭嗰陣,屋入面個細路唔係佢哋個仔?

有道理

但係再睇真啲,其實張三人照可以有三個可能性:

先當劇組製作嚴緊,噉依張三人照有兩個可能性:

1. 依兩張相根本係同一段時間分開影嘅,現實好多時都會發生,影完三個人一張,再影兩個人一張。噉就解釋到點解二人照中阿媽個頭係"i"咗落阿爸個膊頭,而三人照阿媽個頭係直嘅。兩張相 pose 上有差別好正常。亦都解釋到點解後面兩個人影喺三人照入面唔見咗。咪就係行開咗囉。

2. 只係劇組整出嚟嘅 mood shot,並非一張真實存在嘅合照。

=============================================

3. 但如果劇組嘅嚴緊程度並非我哋想象中咁高嘅話,係,係可以話三人照係P出嚟嘅。而後面嗰兩個人影喺三人照入面唔見咗,會唔會係啲咩重要人物俾人P走埋呢?如果依個亦都係劇組想造出嚟嘅 hints,噉阿媽個頭嘅角度就出咗問題嘞,因為冇可能屎窟痕到P直翻阿媽個頭嚟增加張相俾人識破嘅風險。

如果劇組冇出錯嘅話,噉依兩張相就唔係啲咩有力證據。

嚴謹先啱,sorry。
邊度有齊咁多集
啱啱睇到第5集,唔知點解好似第3集開始,佢最尾會係咁close up啲線索,第4, 5集直程最尾播埋謎底咁濟,完全唔洗做已經
有冇識日文嘅知啲仔係咩生果?
想知豪毅同團係咩水果
劇集版第三集幾好睇,
不過有啲位置唔識日文,真係唔會睇到。
有冇劇場版解說
Google 戲名就搵到
睇晒段片都係無講到個兩個仔喎
唔見有洗腦

同心之食堂個兩集
有人寫,我都係就噉 Google 頭一頁就有,前排先睇完嚟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞