歐盟不排除仿傚美國禁用TikTok

11 回覆
47 Like 2 Dislike
歐盟委員會主席馮德萊恩表示,歐盟清楚中國短片平台TikTok的危險性,不排除仿傚美國禁用。

馮德萊恩周一(29日)在一場辯論會上以歐洲人民黨黨團領先候選人身份回應提問,她表示,在美國,除非字節跳動出售TikTok,否則該平台將面臨全國性的禁令,歐盟也「不排除這種情況」。她補充說,歐盟委員會是全球首個禁止在內部設備上使用TikTok的機構,我們非常清楚TikTok的危險性。

歐盟近期展開多項針對TiKTok的調查,包括未能保護成年人的問題,以及TikTok Lite的任務和獎勵功能可能令兒童上癮等。TiKTok已自行暫停後者。

https://china.hket .com/article/ 3752792
憑德都準備比人踢落黎 講經咩 美國隻狗黎
係咪真呀?我想睇下啲後生仔崩潰喎。
老實講我覺得好難,英國嘅大部分零售業都已經好依賴tiktok去做佢主要宣傳渠道。
要數衰野應該禁wechat 先啦
sorry住喺英國無端端講英國,我意思係歐洲所有國家
歐盟禁先西利過尾國佬
唔係禁用, 而係要制裁所有租server俾tiktok既公司,
ban晒所有既tiktok IP, 邊個VPN連到過tiktok就一併制裁,
所有DNS server唔可以有tiktok. 一旦違例,
成個董事局成員制裁+CEO+實際操作既工程師, 全部制裁.
五毛驚到
直接連中國抖音都禁埋
呢個post五毛唔係好敢入?
0.5咁驚做咩,又唔關香港事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞