[譯填]QWER - T.B.H.(煩惱中毒) 粵語填詞

11 回覆
9 Like 2 Dislike
早幾個月前由〈Discord〉呢首歌發現呢隊寶藏kpop女子樂團
但係直到最近comeback音源大發,睇完團綜先正式入坑
成員高顏值、CV靚、成長型嘅夾band非常熱血,推介

https://youtu.be/ImuWa3SJulY?si=F1-olB8OPpikMccw
〈煩惱中毒〉T.B.H. 粵語填詞
填詞:字拾其樂

One! Two!
Q! W! E! R!

練習一千遍神情語調 道聲早不致膩過火
台詞再背熟臨場還在默數心率怕錯
要我扮課室剛偶遇你 連企都生疏
衝口難將半份牽掛表跡更多 字也丟低幾個

困惱席捲我 還未趕得切找處躲
頭暈又目轉 如大風吹過

*漫上心頭情感洶湧可制止到嗎
為你一段寒暄碰面足夠呼吸變混雜
期望覓到暗號來打開你絕美心間
暗自忙著煩悶中毒仍樂當 夢想家
(暗自忙著煩悶中毒還未化)*

照鏡視線假想對望你 問候戲演天光
只知頷首擠出一笑有些發慌 沒法揮開沮喪

困惱席捲我 還未趕得切找處躲
頭暈又目轉 如大風吹過

Repeat (*)

口舌乾了感覺想了一週八夜 疑慮輾轉反側太多
害我這麼苦戀你早該要知 麻煩望個清楚

是愛的就向所愛給相愛的許可

示愛表白哪管講幾多遍先聲沙
直到胸悶氣喘軟肋抽痛都照舊夢話
迎面吶喊竭力傳給你正在聽嗎
每日煩著排練最重要字句 是喜歡你
呢隊好聽
廣告:
[Q、W、E、R] QWER討論區(1)

https://lih.kg/kJQNDS
竟然填埋詞
仲諗住韓文一粒粒字又無英文會填得快啲
點知因為首歌偏日系,長句子多,其實都填得相當唔易
又幾通順
成個星期都煩惱中毒咗好耐
我係Harmony of stars 好耐
呢首我都超愛嗰種感性氛圍,安排緊下首填
「是愛的就向所愛給相愛的許可」
呢句幾有巧思
善水巴好耐無見
呢句我都幾滿意,原詞係連講幾次鍾意
所以譯填就塞咗盡量多嘅愛字先
然後再砌成通順句子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞