綠領行動 蕭頴妍:食肆租借餐具才是環保選擇

98 回覆
6 Like 120 Dislike
環團:自備和租借餐具才環保

綠領行動高級公共事務主任蕭頴妍表示,社會現時聚焦即棄餐具需要額外收費,食肆可多推廣為自備餐具提供優惠,協助食客養成習慣,亦減少餐具成本。她又指,現時確有食肆員工對自備餐具的分量和衛生情況與食客有爭拗,料新法例下雙方會慢慢適應;至於因職業或匆忙未能自攜餐具人士,食肆長遠應提供租借餐具。她又強調,自備和租借餐具才是環保選擇,因無論是紙、木或竹材質的替代餐具除非會回收,否則仍會製造垃圾。

https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E8%B5%B0%E5%A1%91%E6%95%88%E6%87%89-%E4%BE%BF%E6%94%9C%E9%A4%90%E5%85%B7%E9%8A%B7%E9%87%8F%E5%A2%9E%E5%9B%9B%E6%88%90-%E7%92%B0%E5%9C%98%E5%80%A1%E9%A3%9F%E8%82%86%E6%8E%A8%E5%84%AA%E6%83%A0%E8%B0%B7%E8%87%AA%E5%82%99/448880
清洗餐具會製造污水
唔好生仔囉,人口污染,唔生仔最環保選擇

染髮化妝都唔環保
文革先係最好嘅環保行動
根本禁膠即棄餐具on9
學膠袋徵費咁玩咪得, 之後d人咪識自備
啲環保撚得一想二食住上
同啲賤種女拳一撚樣
啲環保撚咁激進搵鬼撐你咩 好心見好就收
共享餐具呢盤生意有得諗啊
閪婆
再加入埋唔同膚色同種族既餐具啊,就算甩頭甩鉸既餐具都照用,實行大愛包容。呢鋪我仲唔發
又係穎妍
食肆有餐選擇唔環保
會製成浪費食物
配給才好
憑券換飯

有餐廳唔好
會製成資源浪費
有廳未必滿人入座
整個大飯堂換飯才好

要煮食唔環保
會係煮食過程中排放廢氣
直接食泥土啦

所有事要做到極致先叫好
環保組織只係有個名號收錢打飛機
同阿彌陀佛差唔多
唔洗咁認真對待

人類才生活地球幾千年
同一個幾十億年嘅地球🌍講環保
笑死人咩
寫個app 配對餐具cap返幾球先
環保閪做咩染髮,有咁嘅必要咩
印t shirt都唔環保
拎埋你兩個仆街去堆填咪最撚環保
當年去睇3D戲買咗堆3D眼鏡咁
次次出街都唔記得帶
最後屋企一堆
立法例強制堂食lo

食肆實有餐具
如果用膠開冷氣真係會毀滅地球你估我地呢班賤民會有機會用咩班權貴一早禁撚哂所有人開冷氣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞