電腦換咗Mon之後突然間玩啲大作game冇晒訊號

10 回覆
0 Like 1 Dislike
大家好 想問吓大家有冇遇過呢個問題

最近換咗隻Mon (ASUS VG34VQL3A 21:9), 原本係用(AOC CQ32G3SE 16:9)

配置如下

1. Intel Core i5-12400F
2. G.Skill Ripjaws V DDR4 3200 32GB Kit (2x16GB)
3. ADATA Legend 710 PCIe Gen3 x4 M.2 2280 SSD 1TB
4. MSI H610M BOMBER (DDR4)
5. Thermalright TG 750 80 Plus Gold TR-TG750
6. Antec Neptune 240 ARGB CPU水冷
7. GeForce RTX™️ 3070 Ti GAMING 8G

遇到嘅問題係,換咗隻Mon之後,電腦平時上網睇片又或者玩啲普通game係完全冇問題嘅。但係一玩啲3A大作/配備需求高嘅遊戲,玩唔夠30分鐘個mon就突然間冇訊號,要重新關機再開過先用得返電腦。請問大家有冇遇過呢個情況,最後係點解決。

連玩FIFA24都會發生啲咁嘅情況,未換Mon之前係唔會咁。
唔好換mon
換咗Mon點解唔換埋鍵盤?
用返舊mon
用返舊mon試係咪有返訊號先
試左了 無問題

之後我用部2060既舊laptop 駁隻21:9試玩啲大作 又冇事
ASUS VG34VQL3A擁有 180Hz 更新率
你睇返你張DISPLAY卡個Hz點設有冇搞同步之類
明顯係DISPLAY卡 驅動 條DisplayPort線 呢組野既問題
解像度高咗,部機負荷大咗,一係將卡過熱,一係隻牛輸出唔夠穩定
會唔會係過熱?
正解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞