4月交投勝3月│杏花邨4月27成交 按月増23% 直迫太古城 跑贏康怡海怡

29 回覆
2 Like 4 Dislike
市場追落後,柴灣杏花邨4月仍能承接3月旺勢造好,4月暫錄27宗成交,按月增23%,為去年2月29宗後最旺一個月,交投量直迫鰂魚涌太古城(4月暫29宗),跑贏鰂魚涌康怡花園(11宗)和鴨脷洲海怡半島( 12宗)。中原地產杏花邨第一分行高級資深區域營業董事黎妙蘭表示,4月27宗交投中23宗售價為低於1,000萬元,最新成交包括26座高層6室,實用面積620平方呎(屬個半廁間隔,即1浴室和1廁所),叫價830萬元,現以808萬元沽出,減價22萬元,呎價13,031元。原業主於1986年11月約以57.3萬元購入,持貨38年帳面獲利約750.7萬元或13.1倍。

經過3月和4月連續兩個月消化後,造價微升,4月均價約12713元,較1月均11858元升7.2%。隨著筍盤被消化,料5月交投量會減慢。

https://ps.hket.com/article/3752021/4%E6%9C%88%E4%BA%A4%E6%8A%95%E5%8B%9D3%E6%9C%88%E2%94%82%E6%9D%8F%E8%8A%B1%E9%82%A84%E6%9C%8827%E6%88%90%E4%BA%A4%20%E6%8C%89%E6%9C%88%E5%A2%9723%20%E7%9B%B4%E8%BF%AB%E5%A4%AA%E5%8F%A4%E5%9F%8E%20%E8%B7%91%E8%B4%8F%E5%BA%B7%E6%80%A1%E6%B5%B7%E6%80%A1?mtc=60037

廢淡:邊條二五仔上車???
push
杏花邨柴灣小西灣真心遠
唔計
港島要靜,唔夠財力買半山,出銅鑼灣中環又唔太耐,杏花算係咁
杏花唔靜
地鐵ok但中環去好多站
唔靜咩?我以為冇主要馬路經過杏花邨會冇咁嘈
係咪啲船同地鐵露天段嘈?
外圍東區走廊長命斜
上杏地下 條路軌
有電池聲 仲有啲餘震
仲有vtc ive啲街童

海景嗰邊啲船如果大帽
會響安

仲有個廢鐵收集站 好近
中產不知幾鍾意,反正揸車出入
車位仲少到
車位又水浸
啲大堂而家一落雨已經落塊板出嚟你要攬過去
好似檻火盆
中產最怕揸車唔方便點會鍾意佢
每個地方點都會有啲優缺點,可能你講得啱,但我識人住嗰度

有班中產住開港島住唔慣九龍,又鍾情大屋苑,通常會揀太古城、康怡、杏花、海怡
上杏咪唔怕水浸
好過住大西北
上杏高窗台坐都坐唔到上去
(好似係未住過上杏)
呢啲複式就正
入屯元天呢啲節墮地方係耐啲
小西灣 可能仲差過屯天
唔係囉,都係咁上下高
上下杏都住過
上杏一啲啲,相對香港其他地方算好靜
下杏絕大部分都好幽靜,少外人出入,冇乜船聲,馬路少車
8xx萬買40年樓...
小西灣15分鐘出到去中環
點樣差過屯元天呀鄉下仔
其實港島住宅區通常靜過九龍同新界好多
不過好多人仲用緊幾十年前嘅印象以為新界靜
睇人口數字已經知,所謂港島人多來來去去都係旺區嘅某啲街,因為港島係依山而建,返工友絕大部份淨係喺電車路同大馬路一帶範圍搭車,活動同放飯,而放工就大遷徙返新界九龍,當佢哋走晒之後就兩個世界。同埋就算核心區其實都有好大範圍平時返工友基本上都唔會經過,生活開嘅就會明。
真,越近山越靜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞