李家超:「高才通」月入中位數5萬元,每年為香港帶來約340億直接經濟貢獻

144 回覆
11 Like 152 Dislike

李家超:「高才通人才在香港主要從事管理和專業工作,收入中位數約5萬元,約四分一人收入更高達10萬元或以上,一成達月入20萬元或以上。他們不少攜同配偶來港,單以去年計,這些配偶超過2.1萬人,他們普遍年輕,超過一半是40歲以下,部分亦開始投入職場,當中大多從事較高技術工作,月入中位數約3萬元,一成更高達10萬元或以上,估算高才通計劃每年可為香港帶來約340億元直接經濟貢獻,相當於本地生產總值約1.2%。」
仲勁過連登fg
出糧唔係支出咩?點解講到好似賺左咁?
咁今年薪俸稅一定大幅增加
show班人才list出嚟睇下
同連登仔一樣報幾多都得
高薪又玩晒,低薪又有綜緩公屋套餐,冇得輸
本身呢啲位係請唔到人定點
賺咁多,幾時減稅?
支那狗,唔係偷就係搶
出糧出5萬,跟手轉番4萬上大陸俾屋企洗想知點振興經濟
估算高才通計劃每年可為香港帶來約340億元直接經濟貢獻

有邊次估算 係估岩架?
340億元直接經濟貢獻。我當16.5%稅率,全部係應評稅收入,即係56.1億。今年利得稅收入有無多過呢個數?
佢出得5萬 個business賺緊錢未再交稅
大部份人成世都去唔到廿雞一個月
佢轉過話啊有一成人專才搵廿雞
信你係真 咁呢啲高人工工有咩理由唔俾local fill up先
就算個個十萬,月入係搵香港嘅錢、再去強國歐美日本花,條友咁都可以反智到當嗮係自己收入。
踢走舊人,低價請個高才通
又講到賺左咁
管理同專業工作嘅月入中位數就50,000,
咁管理同專業工作佔咗整體幾多percent呢,唔清唔楚。
呢班人有無留港消費先
管理和專業工作畀高才通霸曬,本地人食得屎
連登係俾啲低端人口圍爐
唱衰下香港咁但求心安理得

依家由治及興
中國彎道超車
布林肯同馬斯克呢啲美國佬都烚熟狗頭

正常有少少技能嘅人或者自己起步做生意嘅
都放眼香港,六位數收入係基本目標
睇下今年薪俸稅收多幾多先
高材收入 = 經濟貢獻 ???
唔明白
超哥話賺咗就係賺咗,你係咪唔認同?
你唔認同係唔係想挑起紛爭?
一諗到你想挑起紛爭我就覺得你想煽動他人引起對中央及香港特區政府憎恨等…
呢條白痴唔識經濟就收爹啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞