窮人真係好難學投資

114 回覆
31 Like 79 Dislike
搞清楚係想學, 定想做財自
學就拎$1,000都學到
18 19歲6位數唔誇張咩 講緊只係投資戶口咋喎,正常人都唔會成副身家100%掉落去㗎嘛
條友quote完又唔大大字講出自邊到,睇嘅人就會覺得佢哋好勁
首期都俾唔起
模擬倉個啲都得啦 印象中好似牛牛都有啲咁嘅嘢
所以我仲係窮人
你覆我無意思,照你講6-8,咁60萬有咩生意可以做?
個條友擺低一句投資得炒股,咁有咩其他建議? 無既話上面條友可以收收皮

定係口響一句,就心滿意足咁覺得自己好勁,但照舊打工?
9成9係
屌你老母去圖書館借本伯格頭睇完後入voo有幾難
我二十一二果陣跟風同啲同齡fd開始投資
大家都係只留少少幾萬,其他all in投資既
有錢果堆另計,有錢到已經會開舖
好懷念 個時中六啱啱一夠18就down牛牛玩模擬倉
仲好記得當初嘅我仲當打機咁玩覺得好正
我都有
嗰時係同幾個frd圍內咁每個禮拜鬥賺得多
全靠自己,冇嗰啲咩靠住自己儲嘅幾萬同Daddy Mammy俾嘅幾十萬嗰啲? 21 22嚟講真係好勁喎
On9 講到好似真係可以學咁

根本你地大家都係賭緊錢
心態好 可能好長命 長命+窮
珍,人地爹哋媽咪打本俾個仔玩攞經驗
輸咗都冇所謂當模擬倉咁玩
窮人要攞生活費出嚟搏點樣同
個心理狀況都唔一樣,一個同賭錢一樣輸左好上心,一個唔洗考慮呢d,而係去搵原因
窮人投資定賭緊錢都未知
有策略先
人地可能set左紅色係升
其實short call的credit唔算好多錢 除非好多張或者隻股成千蚊
真係值咩
諗返起真係,可能佢哋本身屋企有啲錢俾佢哋玩嘅真係好似我哋玩模擬倉咁
有啲人以為自己投資緊但其實只係賭緊
有睇 笑到傻
咁都好老實講我地上代同呢代做父母
唔教/幫小朋友理財真係仆街
小朋友黎黎去去咪利事、打工、利息、投資、獎學金
如果小朋友準就讀或讀完大學,個戶口係無乜錢
我覺得真係父母錯多過個小朋友問題
btw你個六位數我唔知係幾多六位數啦

不過過去就過去啦,費事比
你攞十萬翻五倍先得五十萬
啲有錢仔攞一百萬賺五成已經多你十萬
愈比盞愈激氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞