賣樓律師放錢問題

14 回覆
0 Like 0 Dislike
上個月賣左樓,用返買樓嗰陣時間律師樓,處理嗰位職員唔同,諗住大同小異 。

2/4簽咗正式買賣合約,話要4星期先放大訂,等到29/4而家都未有,話要等銀行放契,滙豐就話23/4已經放左比律師樓,晾到而家都未放大訂,攪到我唔上唔落 。

請問大家:律師樓收到契就係要即刻放大訂比我,仲有乜嘢藉口未講出嚟?估唔到連賣樓都比人拖住條數 。

之後都唔知會唔會順利成交到?
要看你份約點寫,早排先有業主收完大訂破產,跟完銀行又話有錢未還不放契,令買家連份大訂都total loss。
我無,賣樓條數夠冚按揭仲有錢淨,其實賣樓律師仲有乜嘢要攪?
通常睇臨約大訂點寫,之後再睇正式買賣合約
契冇問題先放比你
胡說樓市
我個盤係居屋盤,只係有個大維修的項目,會由買家負責 。咁多年都無釘契 。仲有乜嘢問題導致唔放數?

連網上成交都有數,諗唔到邊度出事
無釘契還無釘契,律師一樣要遂樣同你查,由其係岩岩先出單放完大訂比人total loss嘅case,分分中臨放前會再搵銀行對多次數

同埋就算4星期放訂都唔一定係20個工作天,24日都仲係4星期
我早幾個月賣,我記得係臨約後14天簽正約,簽正約時即比大訂支票
無話一定收到契放大訂
你要咁做要臨約寫明,無就你要諗下計籌錢
你問下銀行23號銀行放契俾你律師定放俾買家律師
如果你佢放俾你律師,你律師仲要送契過去對家律師,然後對家律師仲要check契,所以係要啲時間架喇
你直接問律師好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞