疫情解封仍一堆人戴口罩 網曝不脫原因

27 回覆
0 Like 7 Dislike
https://tw.news.yahoo.com/%E7%96%AB%E6%83%85%E8%A7%A3%E5%B0%81%E4%BB%8D-%E5%A0%86%E4%BA%BA%E6%88%B4%E5%8F%A3%E7%BD%A9-%E7%B6%B2%E6%9B%9D%E4%B8%8D%E8%84%AB%E5%8E%9F%E5%9B%A0-052700367.html

COVID-19疫情趨緩解封後,已經有許多人漸漸脫下口罩,不過還是有不少人至今仍習慣外出就戴著,有鄉民在Ptt好奇詢問,「大家出門還會戴口罩嗎?」認為街上大約還有5、6成的人會戴口罩。該篇po文引起熱議,許多網友都留言分享仍戴著口罩的原因。

近日有鄉民在Ptt「女板」po文,好奇詢問「大家出門還會戴口罩嗎?」原po表示,自己在疫情結束後,還是照樣會戴口罩,「看八卦(板)他們都說早就不戴了」,但觀察街上的人大約5、6成還戴著。

原po補充說道,自己覺得戴口罩的好處很多,戴了以後就不曾感冒,還可以遮醜,缺點只有戴久耳朵會痛,「也許是戴習慣了,現在沒戴口罩就沒有安全感,大家還戴嗎?」

該篇po文曝光引起討論,有許多網友紛紛留言仍戴著口罩的原因,「一堆公共場合打噴嚏不遮,有夠噁戴比較好,吃別人飛沫沒比較強」「會過敏還是盡量會戴著 空氣太差了」「常常進出醫院診所,醫院還是規定要戴」「會,我是毀容級的醜長相,戴著比較不會嚇到別人。」「去醫院會帶 或是沒化妝也帶」。
D 女好蠱惑
戴到落棺材啦!傻閪!
睇場合地區啦
例如大陸周街都有呼吸道感染病人,戴咗好啲
去公廁都唔使忍受臭味啦
記得戴到落棺材,死果時連埋個口罩火化,叫後人幫你個骨灰龕定時換口罩
最近病咗所以先戴
燒山話有白肺
蕭生個仔戴到破埋產
都係既 仲未做全民 檢
你試過咳到仆街未? 係幾個月咳唔停

搭車嗰陣咳 又比人啤住哂 想點撚樣唔帶啊
識得有個哨牙妹
載口罩真係好正
一除就出事
大把人戴口罩
尋日係地鐵吞錯口水咳左幾聲,所有人即刻四散同擰轉頭
心諗。。。
咁鐘意戴咪戴到落棺材,車頭相都要口罩
戴係禮貌嚟,特別係返工見客
唔戴口罩=唔著衫
港女而家識拎黎遮素顏唔敢用真面目見人
啲女話咁化妝可以淨係化對眼
東亞病夫係咁上下,咳幾聲都驚
起碼戴多幾年先啦,啲流感新冠真係冇停過,只要市民普遍都肯戴口罩,啲病毒終有一日會消失。
你隻傻西去到火化都戴口罩
你睇HONGKONG DOLL戴口罩戴到咁多Fans就知係有佢既功用
其實口罩已經係功能性飾物
同帽、頸巾一樣,唔會消失架了
戴口罩唔係問題, 問題係好多人鳩戴
鳩戴, 即係嗰陣政府一定要你戴, 你戴到露咗個鼻嗰種戴法。 根本無用, 只係因為政府要你戴。
咁而家唔使戴啦, 如果你仲擔心會病, 戴就戴好D, 遮埋個鼻, 一係就唔撚好戴, 鳩戴我都唔知佢戴嚟做乜。
識一男一女,唔靚仔唔靚女,戴咗口罩都冇改善到,因為柒得平均。但日日番工出街都戴口罩,兩條友心理質素都差,似係呢三年搞到佢㗎有焦慮症
講真佢連咳幾聲,唔係一下。點知你係中流感新冠咳呀,如果你係啱啱病發又冇戴口罩咳,在密集空間咳幾下,成車人都食哂你啲菌喎,到時又傳到一發不可收拾。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞