Lolly Talk討論區(254) 新歌《九千九百九十九個我》首播|打MeiYo EP1.2

1001 回覆
17 Like 14 Dislike
佢係唔啱做任何嘢
直頭當埋係自己表演 有一集自己搶fo著高踭鞋
一味屈人地有心結然後幫人地解 扮人生導師去經營自己個人brand

牙醫真誠好多 做嘅嘢都係幫組員
我覺得星三點解佢評價好好係因為前面幾輪對A組太不公
咁啱佢出現咗之後幾輪表演都贏咗
事實上嗰幾輪表演係真係超水平
但係咪真係咁關佢事我就唔肯定

hey sistas其實係唔關演技事,咁祖都唔識教唱歌跳舞㗎啦
所以其實嗰個item係同佢冇關係,最後效果係好好,但係我覺得係因為四個都好talent

之後曹操與木蘭嗰個講真其實又唔係真係特別優秀
只係咁啱對面牌太爛,同埋都係嗰句同演技係零關係

之後就係BL,咁的確係同演技有啲關係嘅,
嗰轉贏咗可以入佢數,但其實我唔係好欣賞嗰個item

之後係黑魔法愛情研究所,講真我覺得嗰轉佢係有功,但功勞更大嘅應該係做和音嗰個

最後嗰個item,最多最多就係話佢教咗全隊咩叫sincere,但我覺得都要隊員有本身呢個特質先做到

所以我覺得係當時五輪贏曬而且佢哋11個都爭氣,所以先令到佢評價咁好
牙醫嘅話係好過阿祖
但我個人覺得佢都唔係一個好Perfect嘅導師
當然我唔知究竟佢講嘅一啲嘢係節目組要求,定係佢真心咁覺得
不過咁多年來嘅導師,佢應該算係我認為嘅第2好
第一係mcc
agger 佢有自知之明
牙醫
掉轉頭睇 viu係幾咁冇眼光先會邀請佢入團
尤其是對比當時差d唔收ivy so
根本CLS 求其搵個人都好過佢
好鍾意星四嘅蛋
無污染蛋
而家魅魔蛋
小矮人蛋
個天都想有LT出現
一向都話LT係天時地利人和缺一不可
成個成團過程+出道過程都好多巧合先得,而家睇返都覺得好玄妙
首先仙妹蝦被foul, 再到A2 組唱candy ball, 跟住搵仙蝦一齊拍聖誕版candy ball, 到最後搵埋阿妹整youtube channel , 成個過程好似有神秘力量一早安排曬咁

係最迷失時,突然有出歌job,令佢哋試下盡地一煲,出第一首派台歌,果陣真係all or nothing
個人覺得八首歌對LT重要性嚟排
會係:
3>7>8>1>>>>2~6=4=5
9要再睇

3係令妹豬打下根基嘅一首歌,亦都應該係最快令佢哋人氣急升嘅一首歌,如果當時呢個時間點唔係出咗呢一首歌我諗應該成隊嘢玩兩三首就冇咗
始終嗰陣時佢哋唱跳實力都唔係幾好,如果唔係有首咁正嘅歌,係唔會有人有時間有資源俾佢哋試多幾首

7嘅三台冠軍歌係令佢哋由雜牌軍升level變咗可以同其他女團匹敵嘅一個組合,開始令其他女團(其實主要都係友團啦)會覺得佢哋真係一個競爭對手,而唔係只係玩玩吓

8嘅出現先令佢哋有機會可以做落去,由一開始以為只係一個YouTube Channel,竟然唔使貼錢就可以有屬於自己嘅歌,先令佢哋開始相信呢件事,相信唔止喺YouTube Channel,係可以做到隊女團

1雖然唔受fans歡迎,但係亦因為呢首歌令佢哋喺今年叱咤打下呢個成績,無論因為咩因素都好,903又真係幾鍾意呢首歌,起碼呢首歌係對佢哋嘅一個肯定

剩返嗰四首我傾向覺得唔係超重要嘅歌,可能好有意義,例如4嘅意義係一周年;2嘅意義係宣佈演唱會;6係用嚟總結佢哋由出道到演唱會所經歷過嘅嘢;5嘅出現令到佢哋當時就算冇乜資源,都可以維持到繼續出歌
做乜自貼
其實感覺有啲歌就收街客,有啲歌就fans向。好似今年六擺明fans向,9就for 街客
每一首都好重要
正常操作 行死一邊好易出事
佢係呢鋪㗎啦
信我
咁阿仙奴呢
但有啲歌係both
如7
妹豬著泳衣跳唱

呢個係好好機會衝上台官恩娜佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞