搭飛機令人非常費解嘅嘢???

459 回覆
2123 Like 242 Dislike
都唔明點解啲人啱啱boarding
就已經鳩衝洗去排隊
明明都畫晒位 都唔會冇位坐啦
係都要企餐懵

最好笑係Landing嗰陣
一熄撚咗個安全帶signal
“Done”一聲,全部9秒9企撚晒起身
驚死好似最遲落機要罰錢咁

Jm9???
廉航啲人要鬥快霸上面個架
D 仆街趕住boarding上機跟住仲要霸九埋人地頭頂放hand carry個位
點解第三次摸空姐就唔得?
我見landing企哂起身拎行李我最開心,唔通你想啲人到佢果行先慢慢起身拎行李阻住哂
唔難理解
上機9衝:
將自己D hand carry佔用人地頭頂行李位
落機未泊好位已經企出來走廊:
想快D搞哂手續攞行盡快落機玩

次次搭親好似搭直通車咁
我坐開頭一排如果唔跟著佢地咁做
分分鐘上機無哂位放袋+最尾先出到機
冇行李就係
有行李咪又係等 急咩
D大劣基因點都改唔到
太遲上機你頭頂個行李位會俾人霸咗,空姐會叫你擺到大老遠,咁到落機你就會好唔方便。如果你係機場duty free買手信,個個袋都一樣,俾人拎錯都唔知

去程早少少落機嘅話,過關就可能快多幾十個旅客

反而返香港嗰程冇乜所謂,e道過關咁快,次次都係過完關,等一大輪啲行李先到
你君子
但d垃圾玩爛哂
成個喼就咁隊上去

我都係唔鍾意同人鬥爭,自己用背囊易攝位
可能你話咁好蝕底,但永遠就好同d垃圾爭,even最後可能要攝櫈底
試過坐ana,坐我後面嗰阿叔拎幾袋hand carry ,霸埋我上面個行李架,比我屌到佢拎走啲行李讓返個架出嚟
當你見到喺你後面班乘客個個企哂起身,預備9秒9向前衝爭落機,你就唔會咁諗
呢d係閪,overhead compartment 其實又真係先到先得冇劃位
正解
如果無hand carry我都唔會去排
等啲人上曬我再慢慢上
如果冇 hand carry 呢?
首先overhead 架有寫坐位編號
同埋佢一條友霸幾個行李架,我當時得一個細袋都可以搞到無位放,太氣憤一定要屌柒佢
你成日搭廉航咪見到呢啲囉。

窮撚又要去旅行。 咩人搭咩機咪預到咩人囉
真係唔明,次次都差唔多最尾先上,但係往往係最早坐定
樓主型到
屌柒d 自私精,態度正確 此風應長
廉航先唔洗爭上面個架,限住每人帶幾多件
好就比你攝下面櫈底
渣正來做你個手袋/背包要你擺上面
個空姐會幫你塞去後面D空位
你落機就麻煩啦
班友仔神咁早企定走廊攞行李
你想攞返都唔係易事
我試過放對面compartment 比個港女成個袋拎走左
好彩係橋見到個港女折返先拎得返
到佢搵FA 黎就係你比FA 收皮既時候
CX又咪一撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞