陳國基:會以軟性方式令青年認識國家

43 回覆
1 Like 47 Dislike
「愛國主義教育工作小組」召開首次會議。政務司司長陳國基指,會以軟性方式令青年認識國家,亦無計劃就愛國主義教育立法。

《愛國主義教育法》一月在內地實施,而在本港協助推動相關政策的愛國主義教育工作小組本月初成立,周一召開首次會議定下明確方向,將參考內地相關法律,因應香港實際情況作工作建議,令愛國愛港成為香港核心價值,但強調並非透過「硬銷」。

政務司司長陳國基稱:「愛國主義並不是死記硬背相關知識便足夠,認識是第一步,最終目標是要情感上認同,繼而由衷認同國家、為國家感到自豪,再自覺地愛護及維護國家。要讓青年認識國家、以國家為傲,相信一些較軟性方法,更能激勵他們的愛國情懷。」

https://news.tvb.com/tc/local/662f68b34d7009152e0e8613/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E9%99%B3%E5%9C%8B%E5%9F%BA%E6%8C%87%E5%B0%87%E4%BB%A5%E8%BB%9F%E6%80%A7%E6%96%B9%E5%BC%8F%E4%BB%A4%E9%9D%92%E5%B9%B4%E8%AA%8D%E8%AD%98%E5%9C%8B%E5%AE%B6-%E7%84%A1%E8%A8%88%E5%8A%83%E5%B0%B1%E6%84%9B%E5%9C%8B%E4%B8%BB%E7%BE%A9%E6%95%99%E8%82%B2%E7%AB%8B%E6%B3%95
東莞iso
講到毒品咁
每人配送一個神州美女

再加大灣區套房

保證一秒愛國
幾時用軟性方式令國家認識8964?
整個愛個資格認證試,考到一級即鑊獎金五千算啦,我驚到時太多人爭住考報唔到添
軟性毒品
慢性毒藥
「情感上認同」

GOGO 翻譯:明知唔啱都應該認同左先
搬個舊東莞落黎,唔好話年青人回家,我肯定9成逃港撚都回家
要青年愛國好簡單姐,女仔就難啲,要用真材實料證明俾佢哋睇祖國嘅偉大。

男仔就易好多啦,嗱嗱臨喺14億人之中精選十萬個絕世美女落嚟,人類歷史上唯有美人計可以歷久不衰,至因男性就係用下體思考嘅動物,中央夠膽出呢招嘅話,不出三個月,全香港嘅後生男仔全部都會變曬做愛國小粉紅,我可以拍心口保證。
派深圳消費券啦 個個後生搶住番大陸認識國家
俾多d 錢 就ok
方式
其實2008年果陣,當時香港人已經係真心愛國

四川地震 成班香港人搶住捐錢, 大叫四川加油
北京奧運 就連當時高登仔都話「我係中國人」

結果維尼上台就搞爛成個局
莞式
年青人仲硬
👍
肯去民政署宣誓愛国就位位派10萬
毒品咁
笑咗,認識革命,暴力推翻政府?
免費請去上海睇高達得唔得?
呢位YOUTUBER自小接受愛國教育,今日在英國說好中國故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞