由26/4起,市民可每12個月免費拎一份TU報告

24 回覆
16 Like 5 Dislike
多家個人信貸資料服務機構(MCRA),模式「信資通」今日 (26/4)啟用,市民可每12個月向每家個人信貸資料服務機構免費索取一份信貸報告

以了解個人信貸狀况。環聯公布,今日起消費者可透過其手機應用程式,或於客戶服務中心領取「信資通」下的免費個人信貸報告。

該信貸報告摘要將包括個人身份資料、信貸評分分數,以及信貸賬戶資料,包括總信貸額度、已用結餘總額、現有、已結束和拖欠賬戶數目等。環聯信貸資料服務董事總經理黃凱榮表示,透過定期的信貸監察,消費者不但能建立良好的信貸習慣,更能有效地防範身份盜用的危機。領取信資通下提供的每年一次免費信貸報告,是很多消費者財務管理的重要一步,同時亦鼓勵大眾應建立長期監察個人信貸的習慣。
早就應該喇,屌佢老母拎我d資料再賣返俾我轉頭,仆街黎
無人叫你買

TU呢D只係商家佬洗你腦,令你覺得好重要
同money hero 份免費報告有乜分別?
個app仲未上架? search唔到
分別在於你唔需要再出賣個人資料俾moneyhero先拎到份信貸報告
分別係攞完份報告,會唔會日日有人問你借唔借錢
3間查既分會唔會有唔同
會唔會比不法分子冒認攞左
會唔會影響評級
之前想免費拎多數係申請一份無可能批嘅loan 金額/ 卡
reject 完就有份免費嘅拎
你條撚樣又抄隔離Forum啲post
一早要啦 要俾錢真係痴線
借錢唔批去睇先知原來自己A
不過都唔批
借俾你都哂gas
間間d分數都唔同,nova pass似美國個套分數系統
你要支持正版正貨,歡迎你去源頭討論。

好行,唔送。
3間計分準則唔一樣,咁銀行會參考邊一份呢? 以評分較高/較低為準?
試過呢招真心on 撚9
無獨立app
用返本身transunion 個app
或者網頁
正常還錢有乜好了解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞