旅行社推都市傳說行程 貼地行「葵廣」、研推「猛鬼」景點 旅客:打算睇劏房

69 回覆
11 Like 47 Dislike

【有線新聞】政府鼓勵旅遊業開發特色旅遊路線,有旅行社推出都市傳說行程,帶旅客遊鬧鬼地點、打小人,有文化機構就帶旅客貼地體驗香港人生活,包括行「葵廣」。

這班新加坡人來香港四天,其中一天預約了本地文化遊,行程包括參觀荃灣「壁畫村」光板田,由村民導賞,可一嚐鄉郊小食「雞屎藤」,團友說他們就是想看香港的另一面。新加坡遊客Juwn:「我們看過很多香港的電影和節目,我們想更加深層次去了解,因為我們想知道的是文化的一面,而不是純旅遊。」新加坡遊客Alan:「打算到香港一些分間單位這裏叫『劏房』,以及遊深水埗看看有何不同之處,去尋找不同的景觀、本地人居住情況、住屋等所有。」

負責這團的文化機構說,團友想要購物行程,所以帶他們去葵涌廣場,「貼地」感受香港人的生活。新加坡遊客智欣:「(記者:預計這四天的行程消費多少?)預計的話一人花1,000多元。」

這八小時的深度遊,「人頭費」大約千元,行程亦因應客人需要,可以隨時變陣。政府年初推出「本地特色旅遊鼓勵計劃」,首3個月收到1,600個旅行團登記,旅遊機構每接待一名旅客參加深度或特色遊有鼓勵金,路線至少要有兩個指定地點,例如法定古蹟、水塘景觀等。

負責人就說不會申請。本地文化機構負責人Ling:「資助實在有很多的要求,例如是要有工作坊或者其他的,變相先不說資助額,工作坊我們要安排與別人洽談,對方也會收費,變相整件事的資助是這件事的行政成本。」

另一間旅行社推出「香港都市傳說」兩日一夜路線,帶旅客體驗打小人,到訪高街鬼屋、華富邨等,更在旅議會的比賽獲獎, 他們會申請獎勵計劃,認為行程加上團費優惠,對旅客有吸引力。旅行社負責人Kenji:「不是一般遊客自己可以體驗得到、發掘得到的行程,反而這個才是一個大方向,我們相信長遠陸續吸引其他遊客過來,或者高街鬼屋、新娘潭或者達德學校,其實以前從來沒有團去過的,只要我們的故事可告訴他們,原來香港有這類有趣的地方。」

Kenji說,會避開五一黃金周這些旺季,希望壓縮旅客酒店成本和有更好體驗。
一日賺呢類低劣遊客250, 真係多撚謝曬
總好過果啲即日來回淨係影相打咭,連水都唔買支果d特種兵
我屋企係垃圾屋、夠窮、有典型既非乾濕分離廁所、連登最出名既處死熱水爐、垃圾珍藏有上兩個兔年既兔年運程、window me操作說明等,全都開放借閱,仲在絕版中學PE衫可以借俾大家著黎影相,仲可以用鐵碟裝餸俾大家食,我爭猛鬼方面係輸左既,所以我收平啲888一個人啦,二人同行1600。tg me ,即日預約可
4日先消費1000
啲坡猴咁撚仆街,睇人點折墮都有
香港旅行冇嘢推廣到要靠葵廣
好心旅客就留番喺旅客區啦
成班仆街睇人折墮咁撚仆街
竟然唔係達德學校 話晒亞洲十大猛鬼

Btw葵廣有咩猛鬼
靈探團?
唔去和合石?
去深水埗睇窮鬼
Kenji說,會避開五一黃金周這些旺季,希望壓縮旅客酒店成本和有更好體驗。

DLLM , 酒店都唔吊你 , 就係要體驗貧窮 , 一蚊都唔撚會俾多你賺

IPO 又冇着落,香港儲備重可養多幾多年呢班高薪膠高官議員
兩個意思嚟,
而家已經有行程行葵廣,
研究推出行程去猛鬼景點
唉,又搞衰葵廣
你都得嘅話,張至合都得啦
終於明白點解唔將所有劏房取替
原來呢個係一個新嘅旅遊景點
係咪當住籠屋啲人好似動物園啲動物咁
有乜好睇
係咪又走上劏房撳鐘話想入去參觀
發掘下呢啲貼地景點其實思維冇錯。
但我驚佢會玩爛葵涌廣場…
以前有城寨啲遊客都好想去
葵廣自己搭地鐵去啦
話睇劏房真係好正
好似睇動物園d動物咁
相信d遊客睇完會產生一種爽感:
原來現代社會有人都好似灰姑娘咁住係個閣樓
亦都似哈利波特
不過人地故事入面係青少年
香港現實故事係成年人住劏房
各地文化真係無奇不有
自己間屋原來都幾唔錯
港豬永遠只係識同舊屎比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞