何永賢:向逾8萬公屋戶派申報物業表 450戶自動交回單位

112 回覆
87 Like 4 Dislike
當局早前向8萬8千公屋戶派發申報物業表之後,房屋局局長何永賢在電台節目表示,已有450戶自動交回單位,仍有50戶未交回。

房屋局局長何永賢。 政府新聞處圖片

另外,她說,當局將7萬4千份申報表交予土地註冊處協助核對,找出380戶是持有物業,已收回110個單位,當局會陸續向餘下200多戶發出遷出通知書或準備收樓。
何永賢提到,紀律部隊人員為善用公屋資源組提供意見,包括如何搜集證據及取得口供,當局亦會安排員工上堂,了解房署條例提供的權力,例如可以要求入屋。被問到政府鼓勵市民舉報懷疑濫用公屋的租戶會否破壞鄰里關係,何永賢說這個做法的原意是基於公屋資源重要,而她經常提及的幸福感是來自良好的鄰里關係。

示意圖片

至於會否向內地政府要求提供公屋住戶的物業資料,何永賢說很多居民都在內地省市擁有物業,當局可以向掌握資料的部門,例如國土資源部提出要求,她感謝有關部門提供了清晰的答案。
屈機
咁多年唔做嘢, 派張表就變咗棟公屋出嚟450戶 仲要未派曬
習主席統一左房產登記,變左查大陸樓唔駛再向各省市慢慢問。
但係中國香港都幾百戶
一個國家都唔同大陸資料互通
黎拎公屋班大陸仔至少幾千戶係大陸有物業
睇下平時邊啲師奶成日鳩吹自己幾有錢
應該全部公屋戶去土地查冊查一次
淨係查物業都咁 仲未計其他
車、馬會、股票戶口等呢啲
渣的士 打現金工果d 收埋錢係邊
仲有班支那有物業嘅人
btw,如果宜家即刻用間公屋綠表買居屋,係咪乜事都冇
何永賢真心做實事麥美娟都係

果個甯漢豪同楊潤雄真係不予置評

好大對比
填完綠表都要經屋邨辦事處起一次底先會批個資格俾你,你未交申報表或者奶咗嘢嘅話佢唔會批俾你
自己有咩權都唔清楚,要其他部門比意見
真心做到野
佢同 Ian 嫂都好波
你估無做咩
間公屋呃番黎
綠表即係都係呃番黎
到時破產都攪唔掂
支那有物業平時唔周圍講嘅應該都唔易查到

唔係都唔洗畀錢叫人舉報,如果查大陸物業撳個製就得就唔會咁

而家最驚嘅應該係啲大陸有物業又要周圍講嘅人講咗難保有邊個憎咗佢好耐嘅街坊報串
不嬲抽查 唔會全部查晒
全公屋 有二百幾萬人有戶藉 點查到
交回係咪就無事
如果係咁其實對納稅人唔公平
應該罰番咁多年市值租金
mass input
id card number 就攪掂
電腦做到阿
就係咁做緊
紀律部隊人員為善用公屋資源組提供意見? 關啲狗撚事咩?定係啲咩ho ahm hm全部都係廢嘅? 係嘅話就炒曬佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞