布林肯剛走 央視紀錄片曝2殲-11南海纏鬥4美軍大黃蜂 自稱驚險過招

96 回覆
5 Like 87 Dislike
據新頭殼今天報道稱,中國官媒《央視》近日曝光一段畫面,顯示解放軍“南部戰區”海軍兩架殲-11BSH,曾於南海上空遭遇美軍 4 架 F/A-18“大黃蜂”(Hornet)戰機。雙方當時於空中交鋒纏鬥,甚至解放軍機一度遭射控雷達(fire-control radar)鎖定,意味着美軍完成開火前的最後步驟。

據該報道,中國空軍2殲-11南海纏鬥4美軍“大黃蜂”,一度遭射控雷達鎖定,勇不退縮,場面驚險。

央視該題為“奮飛向戰的海空獵手”的紀錄片,稱海軍航空兵最終成功將外機驅離,除以“展現中國軍人血性擔當”來誇誕形容外,並強調其英勇無畏的精神值得高度讚揚。

紀錄片中,當時駕駛其中一架殲-11 的飛行員王中元更自述,稱飛行員有飛行員之間的“語言”,經過一番較量後,“外機顯然意識到了面前幾名解放軍都是‘狠角色’,即便他們在戰機數量上佔優勢,但真正較量起來根本無法佔據上風。

央視紀錄片沒有標明時間與地點。

至此,美國軍方沒有這一方面交手新聞公報。

一款美國空軍大黃蜂戰機網絡照片 資料照片 © U.S. Air Force Photo - TSGT ROB TABOR, USAF 維基百科圖片

https://www.rfi.fr/tw/%E4%B8%AD%E5%9C%8B/20240427-%E5%B8%83%E6%9E%97%E8%82%AF%E5%89%9B%E8%B5%B0-%E5%A4%AE%E8%A6%96%E7%B4%80%E9%8C%84%E7%89%87%E6%9B%9D2%E6%AE%B2-11%E5%8D%97%E6%B5%B7%E7%BA%8F%E9%AC%A54%E7%BE%8E%E8%BB%8D%E5%A4%A7%E9%BB%83%E8%9C%82-%E7%A8%B1%E9%A9%9A%E9%9A%AA%E9%81%8E%E6%8B%9B
人哋費事射你落嚟搞到你哋軍隊冇面啫
無啦啦走去纏住人 人哋唔射鳩你咪算係咁
你估自己湯告魯斯咩
客觀黎講即係
美軍“大黃蜂”追住啲殲-11黎打 仲missile lock on 埋
殲-11完全甩唔開 毫無還擊之力
最後美軍決定放佢過佢地狗命一條

P.S.大黃蜂係近40年前嘅產物
咪臭係,比人lock 左都可以講到自己打勝仗咁真係無恥到
十足十強國肥佬:打鳩我打鳩我打鳩我,夠薑打鳩我!打鳩我!最後人哋唔撚理佢,就當自己贏咗
其實大陸新聞,真假冇人會知,大陸人都心照
https://youtu.be/1GbPc2KbxhQ?si=FaMKS4E-1wKJgaSz

人哋美國一早人工智能駕駛人工智能發射導彈, 原則上唔使派軍人落去打仗都得

就算殲20嘅性能勁又點, 就算佢嘅導彈可以橫越地球一週光速都冇用,
就算真係有好好嘅性能又點?

美國已經有新玩具, AI自動駕駛F-16, 自動瞄準敵人發射導彈
打飛機既極致
“外機顯然意識到了面前幾名解放軍都是‘狠角色’,即便他們在戰機數量上佔優勢,但真正較量起來根本無法佔據上風。

佢睇完都唔明佢啲自信邊度嚟
纏鬥,比人Lock on,唔係完敗咩
就算俾人擊落埋都會話勇敢不退縮展現中國血性

俾人lock咗同死咗其實應該冇分別
垃圾美國佬敢lock 唔敢射 冇撚用

美國佬你夠唔夠膽試吓比我哋偉大祖國嘅戰機lock 下
紀錄片中,當時駕駛其中一架殲-11 的飛行員王中元更自述,稱飛行員有飛行員之間的“語言”,經過一番較量後,“外機顯然意識到了面前幾名解放軍都是‘狠角色’,即便他們在戰機數量上佔優勢,但真正較量起來根本無法佔據上風。

精神勝利法
有名你叫贏國
全部口述
打飛機打到自己都呃埋
戰機我唔熟
即係被敵方 lock target,自己會知道?

講嘢引人笑引狗吠
本來美國佬都唔撚理佢哋吹乜
好似幾年前五毛日日踩美國做唔出5G
又將美國電子零件改頭換面賣俾中東
又將電子網絡裝備摻入監控和干擾裝置
搞到美國佬即刻ban晒華喂仲拉埋隻雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞