名人入市│「電器大王」蒙民偉遺孀 1.4億掃黃竹坑站新盤

26 回覆
7 Like 10 Dislike
新盤出現「西餅客」掃貨個案,其中有「電器大王」之稱的信興集團創辦人蒙民偉遺孀王蓓芬,月初便大手購入黃竹坑站Blue Coast 8個單位,涉資約1.4億元。土地註冊處資料顯示,截至昨日Blue Coast暫錄144宗成交登記,當中3個單位登記姓名為信興集團創辦人蒙民偉遺孀王蓓芬,例如2B座低層G室,實用面積796平方呎,成交價1676.4萬元,呎價21060元。

區內代理透露,當日王蓓芬一共購入8個單位,合共涉資1.4億元,相信另外5個單位將陸續登記。

資料顯示,王蓓芬一向對「磚頭」情有獨鍾,例如2013年以約3400萬元,購入西環加多近山2個二手單位。同時段亦以逾9,400萬元購九龍塘龍苑及西區Lexington Hill各1伙。

前綫代理指出,可能受樓市辣招影響,近年甚少見王蓓芬出動掃貨,直至政府撤辣後才再次出動掃貨。由長實(01113)與港鐵(00066)合作的黃竹坑站Blue Coast以震撼價推盤,首批單位138伙,折實呎價18,998元起,呎價均平絕港島南岸至今推出的新盤首批單位。項目成功吸引大批「西餅客」入市,8日內成沽出540伙,套現逾100億元。
old money 仲懷念緊買樓收租搏樓價升
但後生一代個個移民
層樓搵鬼租咩
買美債食4.75厘仲好
人地做實業起家,你笑人不如買美債
你由人類誕生之初開始買美債都唔夠人地賺得多錢啦,傻鳩教有錢佬揾錢
人地full pay唔洗捱貴息 跟本冇野好驚 係連登仔冇錢先覺得人地做傻仔接火棒姐
連登仔教人買樓
人地身家以億計,連登仔都係,不過係精蟲
日日踩港講移民 講咗4年都未移到
快啲移民交番間公屋出黎
俾有心搵錢 為港貢獻既外勞住好過啦
佢買樓d錢咪美債d yield黎
Old money個個都一百幾十億係美債度,收完錢咪股市樓市。全世界度度買下
真人哋就用美債啲色嚟買樓大包圍數傻鳩連登仔就喺度南人投資
1.4億買美債?你教一個用1.4億買樓嘅人投資?
咪成日幻想醒過有錢佬
你諗到人地諗唔到咩
坐係公屋電腦檯前面教有錢佬投資
廢淡:爭住去接火棒
信興集團市值過百億 人地零頭黎咋
如果佢係真買,咁真係富不過三代,冇腦富婆敗家。
咁warren buffett教你得啦瓜
有冇諗過只係想將d價值搵個地方放同分散,幾廿億長期放係銀行你估唔驚咩
呢個係第二個老婆應該分唔到信興
之前爭產新聞有講 係冇直接比信興佢
但死之前已經比左幾億 cash 之後遺囑都有分到至少十幾億資產
之後佢自己買樓又有賺
呢度加埋佢枱面數都至少20億
廢淡又去擔心有錢人
巴打見解獨到 唔好教精D億萬富豪
笑左人地攞散紙出黎買樓分散投資,你估好似你咁成副身家都唔夠比首期咩
人哋一早做好晒唔通又話你知咩而家只不過係拎收返黎既息用黎掃樓
退一萬步人地剩係將筆錢放活期,一個月既利息都多過大部份人年薪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞