布含撚訪華買黑膠碟成功學識「掃碼支付」面露驚訝表情

46 回覆
11 Like 10 Dislike

美國國務卿布林肯周五結束3天訪華行程,臨走前在前往北京機場途中臨時造訪一間小眾唱片店,買了中國搖滾歌手竇唯和美國流行樂壇天后泰勒絲(Taylor Swift)的黑膠唱片。隨行人員向他示範如何掃碼支付,並詳細介紹,布林肯顯得十分驚訝。

布林肯在北京798 藝術區的一家黑膠唱片店逛了一會兒,挑選了竇唯和泰勒絲的黑膠碟。他逛夠後﹐隨行的美方使館人員向他展示了如何進行掃碼支付。

布林肯顯然沒見過這種在線支付方式,美方人員不斷向他講支付原理:「所以你必須隨身攜帶手機,很容易獲得二維碼⋯⋯」隨行人員一邊點着手機屏幕一邊介紹:「要麼你有二維碼,就是他們掃瞄你的。不然有時是他們給二維碼,那就你掃它。」

隨行人員準備好二維碼等候付款,待店員掃碼後,他又馬上查看付款記錄,告訴布林肯說:「付款成功了。」 布林肯露出驚訝的的表情,感嘆了一聲:「噢!」

有美媒拍下這一幕,並發布影片。網友倜侃道:「關這趟人類最後的文明之旅,對他來說真不容易。」

據悉,62歲的布林肯在美國政壇是出了名的音樂發燒友,彈得一手好結他。他一邊試聽一邊挑選唱片,還伴隨著竇唯的歌曲節奏擺了擺頭。
美國鄉下佬終於知道我國科技有幾咁發達😂
據悉,62歲的布林肯在美國政壇是出了名的音樂發燒友

仲係一個演員添
美國鄉下佬終於知道我國科技有幾咁發達😂

我地中國人又教化大鄉里
心諗咁中共咪知道曬你有幾錢咁唔安全無私隱都有人用
笑死 牆入面真係唔知有applepay呢樣野
美國李鴻章?
都2024年,仲拎電子支付黎打飛機
更好笑係香港出現呢啲新聞
介紹佢用PayMe
信用咭都得啫,使撚借用日本仔qr code
用開master Visa
電子支付係好野, 不過所有野都入晒一部機度, 部機有咩事就企左係度
美國佬2023年先有銀行統一即時過數fednow
其實驚訝真係可能好正常
美國班官有事都唔撚明點解自己國家係全球最多大fintech但自己既fintech咁撚落後
唉 中國又輸
佢地好鍾意J呢樣野
FB有時會推大內宣片我睇,有個系列係搵西人讚中國科技,其中一種就係電子支付
竇唯乜咁出名連佢都識?
呢條友 真係唔惦
呢3日不斷被人侮辱

最後都要呢類外交show
王菲個老公?
美國佬真係未見過大蛇屙尿

大陸碟都敢買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞