兒童染流感飆升 每10症1送命

26 回覆
1 Like 4 Dislike
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240427/mobile/bkn-20240427033020420-0427_00822_001.html

本港自從一月初起踏入今個冬季流感監察期(2023-24冬季流感季節),迄今進入第17周,但流感傳播未見減弱,現更醞釀一次社區爆發。據衞生防護中心最新監察,剛過去的第16周,本港院舍、學校流感爆發個案按周激增(見表)約兩倍,第16周共有29宗相關爆發,涉及151人,較第15周的10宗爆發及47個病人大增。同時,近日本港接連出現兩宗兒童感染流感嚴重致死個案。衞生防護中心警告未來或有更多嚴重或爆發的個案,中心傳染病處高級醫生黃凱基昨亦指,今個流感季節已錄得20宗兒童流感嚴重個案,當中15人未曾接種流感疫苗,由於流感季節持續,又有超過40%兒童未接種疫苗,呼籲各界加強防範。

衞生防護中心在最新一期周報中指出,由年初至本月24日,本港共錄得531宗經化驗確診流感並需入住深切治療部或死亡的成人個案,當中包括330宗死亡個案。當中,有189人感染甲型(H1)流感,219人感染甲型(H3)流感,一人感染甲型(H1)及甲型(H3)流感。同期還有20宗兒童流感出現嚴重併發症/死亡個案,包括兩宗死亡個案。

中心分析病童的流感病毒,發現9宗嚴重個案是感染甲型(H1)流感,8宗感染甲型(H3)流感。顯示H3及H1流感病毒對成人及小童的影響均十分大。鑑於兩種流感病毒在社區極速蔓延,衞生防護中心在第16周收集的9,753個呼吸道樣本中作病毒分型,發現有83%即742個病毒株屬甲型(H1)流感,另有11%即96個病毒株屬甲型(H3)流感。
咁嚴峻
幾時推安心出行
非絕症都可以死人,咁先死得唔抵
就係啲細路一出世識行識走就帶口罩,啲家長小小病都驚,唔畀佢接觸啲無咁勁嘅病毒同細菌後慢慢增強抵抗力,結果喺低lv 越級挑戰,點會無事呀。

不過總有啲人會話帶口罩關你撚事,咩咩柒柒咁,唔緊要嘅,natural selection,希望佢哋永世都唔好病。
問題係而家中流感真係有機會死人。
唔通真係叫家長搵小朋友條命去搏?
起碼戴左口罩最少可以降低7,8成中招機率先。

利申 戴左 4年口罩未試過感冒
Just a flu
其實我都覺得係。
weak
其實疫情前甲型流感都會死人,又唔見個陣要全民戴罩,大家好似發現新大陸咁。

利申:無戴口罩一年,無病過。
小朋友響學校食野一樣會除罩,所以如果你有小朋友應該全身用膠包住先出街,唔係死左唔好怨人
你知免疫力係點得返黎 邊樣先會對小朋友更好 就唔會戴
戴係代表你無知
戴口罩真係可以減少到傳染嘅

但你知唔知道幼稚園有茶點,
小學有中午食飯,個撚個小朋友都除晒口罩
咁只係平時戴又有乜用呢?
每mass samplenamber 邊度嚟先 全部都係計兒童醫院重症? 有冇計街症 私家診所?
個標題係唔係錯咗呀,10%死亡率仲勁過武肺WHO 出全球警告啦
問題係而家出街真係有機會死人。
唔通真係叫家長搵小朋友條命去搏?
起碼唔出街最少可以降低9成9車禍機率先。
你哋唔好咁悲觀
班醫畜每日出盡奶力sell苗
代表越嚟越多家長已清醒唔帶小朋友去打
佢哋無肉食

利申 身邊有家長個仔女流感武肺乜都打齊
佢兩個仔女個個星期都輪流病 癲
我又唔覺XG啲家長會明白畀細路玩多啲開心啲自然抵抗力好啲病都少啲依個咁簡單嘅道理

又咪係一味溫室植物咁種 有咩針就打齊 仲要仆到去打 當啲細路冇免疫系統咁
醫院診所呢啲特別高危地方帶就合理,但係日常生活搭車行街都帶說注定冇咗正常嘅日常生活
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240427/mobile/bkn-20240427033020420-0427_00822_001.html

本港自從一月初起踏入今個冬季流感監察期(2023-24冬季流感季節),迄今進入第17周,但流感傳播未見減弱,現更醞釀一次社區爆發。據衞生防護中心最新監察,剛過去的第16周,本港院舍、學校流感爆發個案按周激增(見表)約兩倍,第16周共有29宗相關爆發,涉及151人,較第15周的10宗爆發及47個病人大增。同時,近日本港接連出現兩宗兒童感染流感嚴重致死個案。衞生防護中心警告未來或有更多嚴重或爆發的個案,中心傳染病處高級醫生黃凱基昨亦指,今個流感季節已錄得20宗兒童流感嚴重個案,當中15人未曾接種流感疫苗,由於流感季節持續,又有超過40%兒童未接種疫苗,呼籲各界加強防範。

連日本都爆發
好恐怖
香港班人仲成日去旅遊
sell完咪少啲生意
啲人以為去外國唔洗戴口罩。
點知個個去完返病餐死。
然後後照咳住咁去返工,啲唔想病的人焗住戴口罩,真係慘。
不如睇吓流感每年死亡數字再發表偉論
打完都會中
丄次死咗個件咪話打個枝又唔啱今期隻毒
不嬲佢哋點9up都得
我朋友兩歲仔中咗乙型流感低燒(37-38)咗成個月都未退燒
打撚咗流感針都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞