代糖到底係好定唔好

27 回覆
3 Like 12 Dislike
google 完一啲話好一啲又話唔好 有啲又話致癌 糖尿病機會仲多左 又減唔到肥 到底係好定唔好
代糖阿斯巴甜會致癌
吞精最好,你吞唔吞
2B類是「可能對人類致癌(證據不充分)」,其中包括咖啡、泡菜、手機輻射、鎳金屬、柴油氣味、汽油氣味等。

驚既戒埋手機
熱量真係低啲
無咁好飲 可能有其他副作用 但係如果攝取量唔高基本上安全
自己諗
仲要 高 係講緊每日十罐zero以上
你講嘅好同唔好係同咩比先

如果單睇代糖vs冇代糖:
確實有cohort / case-control studies話同高糖尿病風險、肥胖etc.有關
https://www.cmaj.ca/content/189/28/E929
但有關唔代表一定有因果關係,而目前似乎冇咩randomized trials支持呢樣嘢

同糖比:
唔見有研究話糖尿病機會多左
有meta-analyses睇randomized trials話可以減到肥
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/obr.13652

有meta-analysis睇cohort studies有weight loss,少咗冠心病(CHD),少咗心血管疾病死亡率(CVD mortality)同埋overall死亡率(all-cause mortality)
https://diabetesjournals.org/care/article/45/8/1917/147303/Relation-of-Change-or-Substitution-of-Low-and-No

FYI,一般嚟講
meta-analysis > 單一randomized trial > cohort > case-control studies
只不過營養學好難做長期嘅randomized trials,所以睇長期效果都都係要倚賴cohort同case-control studies

至少目前無論係短期randomized trials定長期cohort studies都支持佢係好過糖

至於致癌,上面都好多ching講咗,2B級其實唔需要太擔心
咁你可以博下繼續食,可能唔關事呢
我照飲zero
我唔想肥
同香腸、午餐肉比代糖應該好少少。
細細力推
緊係唔好
咁唔同又好難比嘅
同咩都唔加比就預咗唔好
但同糖比應該係好
糖尿病死vs生癌死
都係唔健康嘅損害肝臟
有天然代糖, 人工化學代糖就唔好

化學代糖係會生癌但個量要好大
瘦唔代表健康
炸野都會致癌,你咪又係繼續食
你唔係日日食驚春咩
代糖好唔好 你一日一支/幾支 長遠點都有問題
我1個月可能1,2罐無糖飲料
咁少應該無事掛
正正經經食真糖然後做運動咪算囉
唔好話致唔致癌
代糖咁撚難食
清你係咪用緊飛鴨傳書?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞