【最低工資】張宇人:不應有最低工資,只會削弱本港競爭力

74 回覆
7 Like 46 Dislike
張宇人我屌你老母

行政會議成員及飲食界立法會議員張宇人出席電視節目表示,實施最低工資制度削弱本港競爭力,主張應該取消最低工資。他強調,最低工資不僅增加了企業成本,同時也推高了商品和服務的價格。

張宇人提出,飲食業作為本地經濟的重要部分,其運營成本中最大的一項便是人工成本。自從最低工資政策實施以來,飲食業的成本顯著上升,最終導致終端消費產品,如飯盒的價格上漲,從以前的20多元漲至現在的數十元。他認為,這是因為現在工資推高物價,而這種成本的增加直接削弱了香港飲食業相於對大灣區等鄰近市場的競爭力。

此外,他還指出,最低工資的設立往往被一些政客作為選舉和拉攏會員的手段,這並非出於對勞工福祉的真正考慮。他認為,政府應該考慮取消這一政策,讓市場力量自行調節工資水平,以恢復和保持香港的經濟活力和競爭力。

面對這些觀點,社會上的反應不一。一些工會和勞工組織堅稱,最低工資對保障基層勞工的基本生活是必要的,並呼籲政府考慮勞工的實際需要。

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E6%9C%80%E4%BD%8E%E5%B7%A5%E8%B3%87-%E5%BC%B5%E5%AE%87%E4%BA%BA-%E4%B8%8D%E6%87%89%E6%9C%89%E6%9C%80%E4%BD%8E%E5%B7%A5%E8%B3%87-%E5%8F%AA%E6%9C%83%E5%89%8A%E5%BC%B1%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E7%AB%B6%E7%88%AD%E5%8A%9B-083452622.html
老闆思維永遠都係想售價上升,成本下降,利潤最大

乜都佢賺哂就最好
收人工就係原罪
唔怪得美國衰落 原來人工高就冇競爭力

Btw廿蚊張幾錢人工?
賺到錢 員工成本太高
賺唔到錢 員工成本太高
咁不如推行奴隸制度好唔好? 人工成本接近零
立法舖租只能收資產剩值既0.1%,然後收30%空置稅
即刻全香港旺撚過深圳
雖然唔幾憎廿蚊張,但呢方面佢冇錯
最低工資只係"睇起嚟"幫左人,但實際上只係加劇通漲,將中流既人慢慢拉落下流

唔明?個故仔即係咁:
以往小明時薪30蚊,而盒飯就30蚊,一個鍾只夠買一盒飯
而小文時薪35蚊,而盒飯就30蚊,都仲有5蚊既
然後實施左最低工資,小明時薪突然變成35蚊,小明感到愉悅
但基於整個市場都清一式將基層人工加到上35蚊,所有老闆都不爽
基於佢地都要維持盈利,所以就唯有一齊加價,加5蚊,變35蚊

慘就慘在,小文本身岩岩好meet最低工資,所以冇受惠過

就係咁,一年後,小明時薪受惠最低工資,但都只夠買一碗飯
而小文基於人工不變,所以由原本儲到少少錢,變成岩岩夠買一碗飯
反而對老細嚟講,基本上冇乜影響
售價太高,人工追唔上物價,冇人消費,又會通縮
就算老麥暑期工變返做$14-15/hr
啲商家佬都大把理由唔減價
其實冇人有錢去消費佢仲大鑊
業主加租結業就聽得多
加人工加到結業就真係未聽過(服務飲食業)
老闆:你哋應該俾錢我,作為賺取經驗同建立人脈嘅報酬
連登仔真係麻閪煩過啲死港女

又要吹奏深圳物價平 又唔肯收深圳人工

支持取消
憨鳩 你覺得有咩可能 除非0競爭對手
如果時薪10幾蚊請到人

兩餸飯隨時唔洗15蚊
仲有邊個捨得50-60蚊食老麥
咁樣講啦,一間野賣得特別貴,另一間野賣得平,咁d人未去平個間食

不過最低工資係,所有基層一齊加人工,所以所有餐廳都會受影響
亦因為所有餐廳都受影響,所以一加價都會一齊加
就好似某樣野來貨價升左,所有賣相關產品既店都會加價一樣

呢個就係所謂既市場調節
你咁講
不如諗下未有最低工資果時
班waiter 20蚊1個鐘
屌你,連1個m記都食唔到

同埋,你減人工代表老闆賣野會減價咩?
最後咪發生2003年果時咁撚樣,你減人工,外圍價格不減
老闆同地主賺到笑

目前香港一講拆最低工資,班公屋撚第1個反枱
樣撚樣野加價,人工減
製造社會不穩
我要真共產 勿忘初心
批鬥地主資本奴
缺一不可
如果本身食唔到,加左又真係會食到?
唔好唔記得,m記都可以加價
你今日一個m記餐23蚊,聽日你加最低工資25蚊,m記咪大條道理加夠28蚊
咁你都係食唔起

第二,好老實,一般嚟講,減唔減到價,都睇大環境既餐廳價格
如果單純你自己想賣得貴,而其他賣得平,咁所有人都會傾向平個間
久而久之,係你唔肯平既話,你連生意都冇得做
呢個就係所謂市場既調節

而今日香港既問題係,餐廳最大成本,已經變成人工(3-4x%,租係1x% only)
但隔離既深圳人工又平,租又平,咁咪可以屌打香港
而問題係...,香港既成本又冇乜可以調節既餘地,咪唯有執笠,即"被淘汰"
咁一堆餐廳"被淘汰",咪令到一堆waiter失業
(呢個就係最低工資既第二個ending)

所以先話,最低工資根本幫助唔到解決貧窮,只係拉更多人去"貧窮線"
某程度上,最低工資根本只係左膠既糖衣毒藥

的確阿,基層班人會係最撚多野講阿
因為基層唔會諗到咁撚遠阿嘛
人工睇起嚟升左咪得囉。至於點解今日盒飯由30變左35,撚知咁多野咩?
最低工資是係令基層人士feel better 嘅騙局。
你同廿蚊張一樣,垃撚圾
好呀,我邊個位講錯呀?

好老實,我都好憎廿蚊張
但憎還憎,都代表佢講既所有野都係錯

btw,平時連登唔係搵開50k既咩
按呢個邏輯,連登仔唔應該係最飽受折磨既一群咩?
做咩咁多負評既?唔通大家都係....
你講既野理論上正確
但實際上香港個最低工資低到形同虛設
你而家出街睇下d part time時薪幾錢
我岩岩上網睇下m記都出緊50-60/hr請人
香港果個$40根本同無係無撚分別 因為你唔會用到呢個價去請到人
咁想問下係香港而家呢個情況
仲可以用最低工資做籍口?
自由市場,其實有無都無咩問題。。
只有最底層先會關注最低工資既走勢。。
冇錯,你講左個最重要既point
其實市場係可以調節所有人既工資,咁點解要有個措施逼你"加人工"?

亦都好老實,即使依加人工唔跟"最低工資",但唔多唔少都會reference最低工資。即係最低工資加既話,都會對呢類工資有影響。

所以問題嚟啦,既然市場本身就識自動調節,咁仲需唔需要咁樣人為制造通漲呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞