大家有無遇過呢類人?

8 回覆
2 Like 14 Dislike
佢地就係混亂型/恐懼迴避型依戀。

----------

恐懼型是戲精,作精,醋精,統稱“深井冰”,

情感濃烈,但是矛盾感糾結感強,內心衝突、混亂,慌張張。

恐懼型的情緒如過山車,忽高忽低跌宕起伏,容易患得失喪。

恐懼型是矛盾糾結體,高迴避高焦慮的屬性注定會在兩個極端來回跳動,跟恐懼型在一起會感覺折騰,折磨,恐懼型自身經常會感覺孤獨。

恐懼型太能作,太能演,自導自演並且內心希望你跟TA一起演,劇本TA還不告訴你,你要演不出TA劇本中的劇情TA還不滿意。

該哭的時候你不哭,該鬧的時候你不鬧,TA就覺得,你都沒情緒,你不是真心。

關鍵是,誰特麼知道你心裡怎麼想? 誰特麼知道你的劇本裡憋的什麼屁? (狗頭)

恐懼型越喜歡一個人,推拉、拉扯、作鬧越厲害,不把伴侶活剝層皮就真對不起恐懼這倆字了。

框架、內核弱的給你搞到精神崩潰神經錯亂so esay。

恐懼型對感情、親密的需求很高,但是當伴侶試圖靠近,親近,親密的時候,或者剛親密完後,恐懼型往往又火速撤退抽離,過山車,賊刺激。

恐懼型內心穩定性差,懼怕離開,害怕被拋棄,害怕受傷害,近了嫌你近嫌你煩,遠了嫌你冷嫌你遠,怎麼都不行,難伺候。

你來我慌張,你走我恐懼,內心翻江倒海。

恐懼型外在表現可能是開朗的,熱情的,奔放的,幽默的,會向外人釋放可得性。

恐懼型特別喜歡耍花招,故意製造矛盾,激化矛盾,然後從你的反應中觀察你,考驗你,判斷你。

觀察你是不是真心喜歡,考驗你是不是會不離不棄。

疏離型很吸引恐懼型,但是疏離冷漠能激發恐懼的焦慮;

焦慮型的溫暖和愛也能吸引恐懼型,但能激發恐懼的迴避。

恐懼型戀愛內心OS往往是:你愛不愛我,我都不相信你愛我!

跟著恐懼型戀愛,伴侶內心OS走嚮往往是:TA到底愛不愛我?

你可能有機會聽到恐懼型賣慘,講原生家庭或情傷, TA也可能會講自己的負面和慘狀。

恐懼型內心的掙扎糾結和對痛苦的感知遠高於疏離型。

恐懼型的心門一般是半遮半掩,但是當你走近或走進的時候,TA很可能又會慌不擇路的一把推開。

恐懼型一會純真美好,一會任性傲嬌,一會哭喊作鬧,寵不得打不得罵不得。

你需要應付的大概是一個大人模樣娃娃心智的「蛇精病」。

----------

Source: https://www.zhihu.com/question/545491857
現實見唔少 因自卑而自大
點樣自大法?
矮既 份人串爆 永遠要做主角 要做中心 講野一定要講贏人 講野好大聲
我個post講緊另一樣野喎?

有一類人係恐懼迴避型依戀,你會係愛情入面睇到哂佢地所有行為特徵。最明顯係不停咁忽冷忽熱、好混亂、難以信任或依靠別人、逃避衝突、難以表達情感、抑壓情緒、等等。雖然佢地係自卑同埋自我價值觀低落,但思想同行為表現同你講嘅有啲唔同。例如:怕被傷害,所以傷害其他人先。怕被拋棄,所以首先拋棄其他人。覺得自己有問題,所以愛上佢嘅人都有問題。佢地睇落有好多 「自我保護機制」,但其實只係自我破壞同傷人害己嘅行為。大部份迴避型依戀嘅人對自己嘅保護機制都無咩意識,好容易用佢地推開親近或關心佢地嘅人。

如果你問下啲心理學家,好多都會話佢地係最難治療嘅類別。因為佢地嘅核心傷口係關於信任,而治癒需要佢地同其他人建立到長久、穩定、健康嘅關係。但係佢地往往做唔到呢樣嘢,因為上述嘅思想同行為。即使佢地內心知道自己有問題,都唔代表會去改變,因為fear of vulnerability。外國好少有呢類人成功轉變做安全型,而香港一定更加少。Attachment Theory其實唔難明,但連登都唔知迴避型依戀其實有兩隻。

Anyway,呢類人係好特別。你會同一時間睇到焦慮型同迴避型嘅特徵,因為佢地係混合個體,佔人口大約5%。安全型佔50%,焦慮型佔20%,而疏離迴避型佔25%。好多人唔知呢啲野點樣影響住佢地一生,唔單止人際關係或者工作。不過都無計,有人永遠都唔會明,都有人會明,但年代開始大,neural pathway鞏固曬,好難再改變。當然,都有人好早意識到呢啲問題,然後去搵方法解決,但佢地係極小數。
下…. 有衝突既咩…..我見既果啲人又係有恐懼型依戀既特徵呀嘛,定係我講果啲又另一隻人格?
如果兩樣都中,咁你講果推應該真係無藥可救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞