【十萬火急】靠「香港救生艇」成加拿大移民?恐等上139年!

39 回覆
14 Like 7 Dislike
【星島綜合報道】聯邦政府特為香港人開設的「救生艇計劃」 (Hong Kong Pathway) 的永久居留申請案積壓已達嚴重水平,兩港人組織再度呼籲渥太華必須要拿出行動解決問題。

加拿大香港菁英協會(Hong Kong Young Professionals Association Canada,簡稱HKYPA)表示,移民、難民及公民部(IRCC)的最新統計數據顯示,透過「Hong KongPathway」獲得永久居留權的人數大幅減少

2024年2月,只有5名香港人在「所有其他移民(All Other Immigration)」類別下獲批永久居留權,比2023年平均每月372人急遽下跌。

數據分類下的移民類別包括「經濟移民」、「家庭團聚」、「難民」,因此相信「Hong Kong Pathway」屬於「所有其他移民」。這驚人的跌幅令人嚴重質疑「Hong Kong Pathway」政策的未來可行性和有效性。

截至2024年1月31日,共有8,357宗申請永久居民等待處理。按照每月只有5人獲批永居的速度推算,當局需要超過139年才能清理積壓個案。

預計未來幾年申請個案會增加,因此積壓情況料將惡化。即使當局維持2023年全年批出4,470宗申請的速度,處理現有申請仍需要近2年時間。

申請積壓的後果嚴重且影響深遠。受延誤影響的人士和家庭正經歷巨大困難,例如兒童失去合法身分讀書、在職人士因工作簽證到期而失去工作和公共健康保險。

為了解決這個危急問題,HKYPA正與移加港人救生艇2023年滯後群組(Hong Kong Pathway 2023 Backlog Alliance)和加拿大香港監察(Hong Kong Watch Canada)合作,要求當局立即採取行動。

眾議院公民及移民常務委員會副主席 Brad Redekopp 和保守黨專責移民難民及公民事務的議員 Tom Kmiec 也聯合支持請願信,呼籲當局採取行動解決永居申請個案積壓問題。

請願書呼籲移民、難民及公民部長推出一系列措施,包括向兒童發出未成年人學習簽證(minor study permits)、向所有「Hong Kong Pathway」申請人授予臨時工作授權(Interim Work Authorization,簡稱IWA)或開放式工作簽證(Bridging Open Work Permit,簡稱BOWP),以及增撥移民目標配額(admission targets)予「Hong Kong Pathway」。

https://www.singtao.ca/6665836/2024-04-25/news-【十萬火急】靠「香港救生艇」成加拿大移民?恐等上139年!-st-topic/?variant=zh-hk
香港人又被撚狗
天生被人撚最多次嘅人種
鬼佬好呀
當你condom
人品好唔好唔關人種問題.你去到華人都可照呃你
聽到都真係覺得好唔合理

開個救生艇計劃出嚟,然之後你同人講話唔再有優先審核,又因為行政上人手不足,所以批得好慢

然後跟返進度,可以數到百幾年之後先至攞到護照
this is chinada
圖為支那大總理
道友多
跟本一開始放得太多人入嚟 衣家發覺出咗事 先用行政手段拖到d人捱唔住走 咁就可以減少移民人數
唔好玩啦,加拿大咁,大人口咁少,本身都係叫做移民之國,香港人入到嚟,有錢有勞動力,又唔搞事又唔會做道友,都唔知佢點解又要響度玩鳩香港人

仲有,佢做得呢個救生艇點,會冇計過數可以每年吸納幾多人過嚟啊?
人都係加拿大
而且唔係真係烏克蘭個種水深火熱
點都唔好意思要求人地特快啦
無可否認依家係慢既
on 9 文
公道講句我地香港效率的確高D 1年起碼批到5萬個移民
烏克蘭還烏克蘭,香港救生艇還香港救生艇
你加拿大當年整香港救生艇嘅原意係啲乜,你自己好清楚

何況而家咁嘅審批進度根本完全唔合理、根本就係拖延

香港人遞上嚟嘅資料跟晒你規矩,有乜嘢值得你審查要審查咁耐?點解你唔會加人手專門去處理?
又抹黑
Sor鳩,佢應該真係無計過
1. HK Watch同移民局反映時班友都好驚訝咁多人黎左,話佢地可能本身諗住剩係收畢業5年內後生仔,無諗過突然間咁多人黎。

2. 救生艇顧名思義真係救人,佢地話要跟humanitarian headcount去批,今年總額13000下年8000仲要全部難民一齊分咁話。而家剩係香港人backlog都八千,黎緊仲要尾班車效應。上次放寬十年都要出到兩大反對黨黨魁同肥彭,今次唔知點收科。

3. 同埋地大還地大可以住嘅地方唔多,特別係大城市。呢兩年short撚左經濟下行但起勢收人,兩年唔夠多左二百萬人。基建經濟跟唔上影響到本地人生活質素,而家啲人都開始反移民喇。上次有mp fb講話爭取香港pathway加快都俾local屌,仲有d留學生、pnp政策轉軚仲快過澳洲,移民之國唔係必然架喇。

總之佢地就唔係玩你,不過班友吊吊fing做野求其無plan je,加拿大政府係咁,自求多福啦,我諗有拖無欠掛。
講到喺香港、喺中國就唔會被人恰一樣
你睇吓,例如閣下就係其中之一,最撚鍾意笑鳩自己人,最撚鍾意睇人仆街
咁我同意一個政策設計嘅時候未必會考慮到一啲無法預期嘅情況

咁既然呢啲情況出現咗,最簡單就加人手,專門處理香港救生艇嘅情況

咁樣就解決咗
係時候水鳩人回流啦
人地叫緊你躝 只係冇講到出口咁解
佛系之國
不嬲佢地都係歎慢板,你急佢唔急
而家解決方法就係等你自然流失
香港人成日deadline fighter, 以為人地老奉比pr你

你睇澳洲,一嘢就玩起你幾年佈署

所以真係,唉...
咁只能夠講,越係把口話自己自由民主嘅國家,越係會用自由民主作為包裝毒藥嘅糖衣,實際就係背信棄義
被撚到上銀河系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞