有無人覺得而家全世界都認為唔會再降息,分分鐘會加息既時候,佢突然會降息

204 回覆
109 Like 29 Dislike
全倉all in 長債!!!!!
買20年期,coupon 4.75的, 100票價內就不問價入。

佢加息,我就一長糧繼續買,溝淡均價,越收越多息
,佢降息,我就票價賺30%以上起,才放,反正繼續升息,我就收息,佢降息,我就賺價。

是咪無得輸
負負得正
10厘息都唔係未見過,樓主哪來的信心
10厘而家呢個年代又誇d, 不過上到6%都有機。
佢今年唔降,下年唔降, 下下年應該都會降啦掛。
呢兩年我不斷出糧狂入貨 = 比多兩年時間我儲子彈都ok
發緊夢
你中意啦
總有贏有輸
咁遲早都會降息既,
你點睇
無限資金大法點會輸
我8月定期到期, 諗緊直接all in 長債 好 定分注好
十年後股市升,樓升你債都輸扑街
斷估唔會10年唔降息掛
你咁係賭仲係亂賭
依加債券40年大牛市完左,行得好慢,就算唔跌到落負值$100UsD樓下都唔會再上。FED target rate係通脹2.2,依加停唔到,仲要上返,點突然減。台灣果邊上年有批人同你一樣,想價息都收,蟹晒了。買短債收息算啦
全世界99%地方冇飯食都人民會作反,好在我哋係淨低嗰1%,國家好安全
周期野你點知,各國放左咁多少,升息十年唔過份啦
咁咪繼續坐住收息等美國佬一有咩危機爆煲即刻降息到0又贏
短 長 都買啲
到時股市升500%債市升20%
跑平通脹only
又有美國銀行爆煲聯儲局哪來的信心再加息呀
定擺係ib 活期4.8算,睇下咩環境
在加未必,不過我都覺得 有排先減, 下年都未必會減
睇返08,20,債反應快好多
一個月升30%,股可能仲跌緊,之後先升幾年
樓主知唔知加0.25%息你嘅長債債價跌幾多
買返risk free 既etf 好過
靈活咁多 回報又差唔多
不過好少連登仔講
只要買入債果一刻個回報,係自己長遠接受到,其實冇乜問題,好過買股炒出炒入分分鐘輸,債最大優勢係必定正回報(當然講緊高評級果啲)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞