梁思浩為電影《國產凌凌漆》那場戲由早上10點喊到凌晨5點,喊足17次

164 回覆
10 Like 361 Dislike
梁思浩曾在拍攝電影《國產凌凌漆》期間,遭到周星馳的惡作劇,這段經歷讓他心存芥蒂多年。然而,他曾在節目《大家真瘋Show》中,梁思浩回顧當年事件,並坦言自己當時可能有處理不當之處,例如在眾人面前稱呼當時擔任導演的周星馳為「星仔」。

為了弄清楚周星馳想要什麼效果,梁思浩問:「導演,你要我怎拍這場槍斃打靶戲?」周星馳當時大聲回答:「喊呀!你識唔識喊呀演員!」梁思浩見狀便追問想點喊法?星爺再指:「死過老竇未呀?死老竇咁喊比我睇啊!」 最後,梁思浩為電影《國產凌凌漆》那場戲由早上10點喊到凌晨5點,喊足17次先收工,豈料卻被李力持告知,除咗第一take外,全部都無開機拍,梁思浩講到當時回家路上爆喊,更講明「就算將來做乞兒,都唔會再拍周星馳嘅戲。」

而羅泳嫻則運用她的塔羅牌專長,揭示了當時周星馳針對的並非梁思浩,而是另有其人。「思浩喺佢(星爺)眼中冇咩差別,佢當日想整蠱、想針對嘅對象係你隔籬嗰位。佢當時見到『尊爺』(鄧兆尊)、呢個公子嚟拍戲,屋企大把錢冇咩捱過,畀你受嚇先!因為佢鍾意人由低做起,佢覺得佢靠父蔭……」梁思浩事後表示:「我諗我嬲錯周星馳。」 梁思浩拒絕出演《食神》 梁思浩與周星馳的關係可追溯至1988年在無綫的相識,兩人曾在電視劇《大都會》中合作,周星馳飾演梁思浩的哥哥,兩人成為了朋友。梁思浩透露,周星馳的第一輛車就是從他那裡購買的,顯示兩人當時的關係相當不錯。然而,到了1994年拍攝《國產凌凌漆》時,周星馳邀請當時在天津的梁思浩回港參與拍攝,並發生了一系列的誤會和衝突。梁思浩回憶起周星馳在指導拍攝時的嚴厲態度,並提到自己曾因此對周星馳懷有怨恨,甚至在後來拒絕了出演《食神》中的角色。不過,隨著時間的推移,梁思浩多次表示自己可能誤會了周星馳,並考慮主動聯繫對方求證真相

對於當年的事件,周星馳的發言人魏達深曾表示,梁思浩只是拍攝了一場戲,並不知道對方有這樣的感受。但由於這已是多年前的事,因此沒有必要再做出回應。
睇醫生啦屌
仆街咁多年仲講緊
講完又講
講左幾多次
梁思浩好彩最後都做左有錢佬,先至有閒心去諗自己係咪嬲錯左人
講到個孫出世
人廢自然要做幾百次
同羅冠聰一樣廢,走後門不特只,入到嶺大讀廢科都要讀七年先畢業
你幾多黃絲吹捧都改不了你廢柴呢個事實
樓主無日期
已經feel 到回帶
老實講你唔喊足咁多次邊可能拍到咁經典嘅一幕
用咗第一take喎
佢呢世人兩件嬲爆嘅人事就係星爺同溫兆倫
人生癲瘋就係拍星爺電影做打靶角色
如果星爺要咁玩佢 咪要玩埋隔離個鄧兆尊同幕後?
點知其實係李力持呃佢
my fault
星爺再指:「死過老竇未呀?死老竇咁喊比我睇啊!」

Off topic講句 呢句完全有聲 食神既佢真係做緊自己
真係笑話
梁: @#$!%*&!^^@
Loop完未
溫兆倫why
「梁思浩講到當時回家路上爆喊」
其實星爺就係想要佢呢個感覺,所以諗住再搵佢點知冇下次
星仔叻
有冇人有印象,鄧兆尊有提及過拍呢場戲嘅經歷嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞