金管局總裁余偉文:警隊為推動香港国際金融中心發展創有利條件

34 回覆
3 Like 69 Dislike
警察學院早上舉行結業會操,金管局總裁余偉文擔任檢閱官。余偉文致辭時表示,社會安全穩定,金融發展才可更上一層樓,過去幾年有賴警隊不遺餘力維護國家安全及社會秩序,恢復社會安寧,為金管局推動香港國際金融中心發展的工作創造有利環境,未來希望金管局和警隊一起繼續努力,為香港繁榮穩定保駕護航。

余偉文指,近年科技罪案,尤其網絡騙案不斷增加,近年的跨境大型網絡詐騙中,不法分子都會將犯罪得益通過傀儡戶口進行網絡轉移和隱藏,利用本港金融體系清洗犯罪得益,威脅本港金融體系的安全和聲譽。他指,金管局和銀行業近年提升和警隊的合作,集結各方知識、專業技能和資源,進行情報交流,推出包括可疑交易識別和騙款堵截機制,合力預防和打擊金融罪案,共同加強宣傳教育,提高公眾對詐騙和洗錢的防範意識,藉此保障市民財產,維護香港金融體系安全。

https://www.881903.com/news/local/2530292
真係屌你老母
讀咁多書咁嘅擦鞋嘢都講得出咁 ,要你金管局 攞嚟把撚
諗真啲,無講錯,其實清潔掃街都係為推動香港國際金融中心創造有利條件
嫌未夠衰
繼續吹…
金管局總裁 九唔搭八去警隊

你起碼唔會見到納比烏林娜 講咩戰爭
咁陰毒 打定毒針
思覺失調
刷鞋仔,只要你唔尷尬...
希望警隊可以去幫俄羅斯同伊朗呢啲盟友打贏場仗
唔好再令通漲惡化
係囉咁快破到JPEX案,幕後老闆又搵到
舔狗一隻......
仲要食相難睇到
jpex案睇死最後連林作呢類卒仔都告唔入
Police State 已確認
下任金管局局長又可以搵紀律部隊升上去,諗起都覺得勁
你話擦大陸鞋都算啦
真係軍政府黎
唔係唔俾你刷,但唔好咁肉酸先得㗎,使唔使炒曬宜家啲ibank友請班差佬做?
軍政府
人唔笑
多謝晒
幾時警官去港交所剪綵個中港金融論壇開幕儀式
粗口娟咪一早確認咗
中囯香港
係講真話既地方
以道理說服別人

國際警察金融中心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞