新紮師兄 BIG4實習感無意義 反修例重拾警察夢 科大生棄商從警

276 回覆
27 Like 598 Dislike
而家Big4樹仁、含大畢業都請
你講audit 定警察?
識咁問醒目仔喎
上面有條垃圾叻唔切
所以話讀大學幾緊要一嚟就督察lead住班細嘅
個個都好赤裸裸認待遇係重要考慮
資本主義重要係權貴資本主義直認係為錢唔得咩
講"理想" ,"意義",開眼講大話最核突
上頭話要由治及興
佢就話呢d工作無意義
其實識唔少去考得幫辦既都係讀得麻麻地
做番讀既果行都係無乜前景唔夠人爭先放手一搏去考
不過共通點又真係吹水幾叻
真係give n take ,過到自己果關事實條路係輕鬆好多倍
咁想為人民服務又唔考散仔,走去考貴啲嘅督察。屌
本身都係狗仔嚟
Big 4都係燃燒自己生命賺錢,唔傷天害理
狗隻殘害香港人
係架 醫生仲要實習一年
幫襯讀4年就得 護士老師社工呢啲都要讀多一年 升職要自費讀埋master 幫辦仲有大宿舍 根本係最屈機
20年前入四大係幾勁嘅, 而家都可以嚇下啲後生仔嘅
bba 最top果班會去投行, big 4 都窄窄哋㗎喇, 坦白講唔勁嗰啲去教書, d中學校長爭住要, 真係笑而不語
波辦十年內穩上十雞野,仲有醫療個d屈過老散好,又房屋津貼
Big4都開始俾人放no pay leave
會計師樓假數都話冇問題照簽,呃股民錢,仆街程度同狗隻不相伯仲。
我識佢本人,同佢玩過ECON Society O Camp 。當時佢做組爸,人就冇乜特別,似係一般大學生。但係估唔到佢會當差
你買港股就抵做韭菜啦,唔睇數齋睇大環境都知咩股出硬事
同埋有幾多散戶真係有知識、有心刨啲report?根本好多都係抱住炒賣心態又唔撚做功課
有問題嗰啲數report頭幾版有唔同
公平啲講,保險都係咁假,話日日幫人

但狗就唔同,有時幫人,有時可烚鳩人,可以work life balance
Big4冇收工 冇ot
差佬有 分分鐘準時收工 無deadline
咁big 4真係垃圾
你見啲解放軍而家都話想打日本仔
1930-40都講到而家
2019算乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞