一手潛在供應超11萬,一年平均只成交1萬至1.5萬,夠賣十年以上

25 回覆
15 Like 2 Dislike

根據土地註冊署紀錄:
2021年一手樓成交量為17650
2022年一手樓成交量為10315
2023年一手樓成交量為10752
2024年首季一手樓成交量為2869

發展商十年都唔需要買地,仲要好俾心機去清手上啲貨尾,政府十年都無得靠賣地收入支持財政,相信無新開源情況下,赤字情況好難逆轉,財政儲備仲頂到幾耐呢

二手業主仲唔大大力劈價走貨嘅自己睇路啦
https://www.news.gov.hk/chi/2024/04/20240426/20240426_145618_906.html
樓主係咪好想係二手市場買返間
唔買既咁留意把撚咩
樓主本來真係想買番間自住,睇到中國香港由治及興嘅未來,當然係儲多兩年錢移民好過啦
兩年又兩年,但仲睇緊樓市發展
只係想賺埋香港最後一分錢,你估幾年後中國香港成功溶入大灣區仲有無可能周街都仲係20k以上嘅工,搵多兩三年夠40就去外國退休啦
樓主揸住2佰萬諗住俾首期買三房廳
等了1年又1年
原來2佰萬已經可以full pay了
過萬果d計成年
2024計3個月
你真心
死都死新界樓 康城 啟德先
港島除左黃竹坑
都冇乜供應
誠哥好快清晒啲樓,又可以平價買番啲地
佢真係夠狠
中國有十四億人
一人一蚊都⋯⋯
好多供應都係西位

例如十四鄉
睇個趨勢都似,但係你都唔敢買啦
唔寫明咪仲on9,一季2800x4 咪萬令囉,你覺得可以幾多
點計私樓供過於求

https://www.wenweipo.com/a/202404/27/AP662c0a35e4b01def1fe02f84.html
未來3至4年一手私人住宅潛在供應創新高,增至11.2萬伙,
按季增加3,000伙。
係新界康城定啟德都好,市場風向呢幾年轉左係事實,而家買家都係傾向買新樓,唔面對現實都無用
係呀,其他發展商同班二手咪要逼住減價走囉
中國人買中國深圳定中國香港好,都係大灣區,平幾倍
樓淡又唱衰中囯香港
以中囯香港嘅底气
多啲來密啲手
一定消化得晒
中國香港有國安定23你話唱就唱得衰架?
潛在啫,起慢d賣慢d咪得
不過到時就到工人同AA食屎,經濟更好
居屋開賣緊好似仲未發市
一陣誠哥一萬蚊呎炸落黎,等你地接貨慢慢等啦!佢老人家拎咗cash先行
唔怪得樓價冧咗5成啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞