【抗暴之戰】屠龍小隊圍爐談 籲港人覺醒:我哋捱唔到好耐咋

65 回覆
28 Like 36 Dislike
【抗暴之戰】屠龍小隊圍爐談 籲港人覺醒:我哋捱唔到好耐咋

走進房間內,面前又是四個全黑的身影。五個月以來,數不清到底見過多少類似裝束的年輕人,過去往往都要詳談後,才得悉面罩下隱藏的故事,惟獨是他們,大名早就如雷貫耳。

他們的名字叫「屠龍」。

三句話夾雜兩句髒言,這羣小伙子以近乎開玩笑的語氣,講述成軍以來用前途與生命換取的談資:火擲防暴、回身救人、中槍險死,輕鬆氣氛中處處透露着現實的凶險。但眼見五大訴求才剛邁出沉重的第一步,運動卻隨即來到瓶頸 —— 以為繼續勇武果敢向前,每次行動扭轉頭支援卻在數十米外;冀望和理非取得成績,全民三罷又遲遲未實行。兩條路,兩種截然不同的方向,也許哪一項都可在這場沒有終點的抗爭,緩解前線壓力,「反抗係做出嚟(O架),唔係X你X噏(O架)。」明知暴露在陽光下就有風險,他們這一次仍選擇站出來,「我哋嘅目的就係想希望有多啲人醒覺,我哋得十幾個人架咋,我哋捱唔到好耐(O架)咋。」

記者:佘錦洪

訪問在你推我讓中開始。「點解要我喎?」「你改(O架)嘛!」爭辯不過隊友,Edward(化名)坦白說出隊名的典故,「因為佢哋有速龍,咁對付龍嘅方法咪屠龍囉。型啲囉,響啲囉,屠龍嗌出嚟多啲人聽到。會唔會好戇X?」說到最後,還是認不住徵詢隊友意見。

「大家都算係出生入死過吖,成個荃灣淨係捉我哋嗰廿幾個。」

傳奇的開始總是平平無奇。在8月頭有示威者身中三刀後的某個晚上,多名黑衣人響應TG公海羣組號召,到荃灣抗擊鄉黑、保護活動後歸家手足,但集合點旁忽然有大隊防暴警員「落地」,「跟住我哋嗰廿幾個就跑囉」。整晚追逐,所有人僥倖逃出生天,相信當中無「鬼」,於是現場交換聯絡方法開設羣組,「大家都算係出生入死過吖,成個荃灣淨係捉我哋嗰廿幾個」,即晚更大膽回到港鐵站守至收車,最終和平收場無功而還。

正式行動要去到8.25荃葵青遊行,一行人在楊屋道街市外帶頭與警方爆發激烈陣地攻防戰,整個下午槍林彈雨,隊員張麻子(化名)將過程簡化為一句說話:「係咁推嚟推去囉。」真正成名,是晚上突襲二坡坊福建幫麻雀館,亦是運動裏首宗「裝修」,但原來向天鳴槍事件亦與他們有關。「去到最後有一架冇準備嘅狗車衝咗出嚟。」Edward對那晚的情況依然記憶猶新:「跟住我哋就……」「扑狗車囉。」張麻子接續說。

有電視台將「裝修」過程拍下,眾人身上用作識別隊友的粉紅貼紙,被當成卧底警員記認,引來網絡上一眾「冷氣軍師」羣起譴責。隊員James(化名)提起這件事語氣依舊帶點不忿:「嗰日咪啲人係咁話我哋係鬼囉。」當時為求澄清,有隊員聯絡《立場新聞》接受訪問,「屠龍」與「勇武」二字從此畫上等號。「我哋個人認為都係人怕出名豬怕肥。」「槍打出頭鳥。」張麻子出聲修正Edward的意思。「大約咁嘅意思。」

「我哋係想每一次行動,都做到對對手有真實嘅傷害。」

「響朵」以後,眾人行事未有特別張揚,但亦未有因而畏首畏尾,「燒吓狗車咁囉。」「打吓狗咁囉,回身救吓人咁囉。」隊友呂布(化名)替Edward補充。最近一次警員執勤受傷就有他們的身影,「我哋喺個狗屋嘅門口度掉咗支(燃燒彈)入去,我哋掉咗好多支啦,其中一支係exactly中咗隻狗嘅。後尾我哋都知道嗰隻狗係二級燒傷。」「我哋係想每一次行動,都做到對對手有真實嘅傷害。」James如是說。

提到「救人」,記者馬上想到旺角那一記飛腳。「政總嗰個。」「不過好少傳媒影到。」「得俄羅斯(傳媒)。」呂布話中卻洩露他們重視外界觀感的心情:「係我哋先會自己去搵。」「因為我哋一開頭都冇打算畀人知道做過嘅嘢,因為我哋係唔馨香(O架)嘛。」「點解啊?」隊友明知故問。「犯法(O架)嘛X!俾人拉(O架)!」Edward小聲回答,眾人大笑。

但再輕描淡寫,「屠龍」總伴隨極高風險。呂布曾在某次抗爭中,正面遭兩名速龍在15米內射擊,混亂中用手持的鐵通等,幸運地擋下兩粒分別射向臉部及胸口的海棉彈。張麻子提到最危險一次,是以20支燃燒彈進攻旺角警署,「我見到入面嗰個已經揞住呢度(腰間),準備抆真槍。」行動中Edward成為多個警員的標靶,後腦被橡膠子彈射中爆開大洞,需要縫8針,「佢哋(急救員)話如果我再流多陣血,就失血過多會死(O架)啦。」死過返生,他最討厭就是聽到有人以「玩」形容抗爭,「有啲人話喂今個星期又要出去玩啦喎。我哋攞條命出嚟你哋同我講玩喎?冇可能(O架)嘛吓嘛!係啊玩命囉,都玩嘅。」

「我計過(O架)啦,我哋個個項上人頭呢,可以買到貝沙灣啦。」

辛苦在前線打生打死,但有人卻曾假借他們名義籌款。「咁屠龍我哋冇註冊,係人都用得,但你籌錢呃人就唔啱囉。」為杜絕再有假冒情況,小隊已設立官方TG頻道,萬一有任何需要會經該頻道統一公佈。「我哋未去到……」「山窮水盡依啲地方。」但James卻提出異議:「不過都差唔多。」當然,要解決錢銀問題世上多的是方法。「我計過(O架)啦,我哋個個項上人頭呢,可以買到貝沙灣啦。」張麻子向着眾人說。「如果用梁振英嗰個嘢(懸紅)。」呂布心領神會說。

身份神秘,各種傳言亦自然不脛而走。有指屠龍全隊已經被捕而「團滅」,甚至有「遺書」流出。Edward承認屠龍有內部矛盾有人離隊,目前僅餘15人,亦的確有前隊友單獨行動時被捕,但強調由成軍至今組隊出動時,「冇一個人俾人拉過,冇一個人俾人上門,冇一個被自殺,冇人寫遺書。」「我有喎。」愛搞事的張麻子再度發言。「冇人寫遺書擺出嚟。」事實上,他們對於自己一旦失手被擒的結果早有心理準備,「我哋應該未必捱得過24小時。」

敢行動,有覺悟,屠龍的勇武程度令人難以釋懷。《立場》報道曾言隊員幾乎都屬破碎家庭,記者重提這事,張麻子第一個否認:「搞到我俾人屈,X我明明都唔係破碎家庭。」認真的James則坦承確有較多破碎家庭隊員,相信因此思想包袱較少,但不代表大家就應該犧牲。「我哋個個都有夢想(O架),我哋個個都有啲嘢想做(O架),但係,我哋肯犧牲嗰啲嘢嚟上前線爭取啊。」張麻子說出自己的心聲。「因為我哋知道,冇咗自由有好多嘢都做唔到。」Edward補充說。

「你每一次見到後面好似好多人,但係其實嗰啲人都唔會同你一齊真係打嘅話,其實係好X心灰(O架)。」

運動踏入第五個月,勇武傷的傷、拉的拉,對於像屠龍這樣的前線來說,青黃不接是近日抗爭時經常遇到的困境,呂布的觀察也許是不少前線的共同經歷:「我哋對峙嗰時喺度一二一二嘅,跟住我哋以為一二一二係衝啦,點知人哋一二一二係退嘅。我哋一二一二之後一望返後面已經冇晒人。」「你每一次見到後面好似好多人,但係其實嗰啲人都唔會同你一齊真係打嘅話,其實係好X心灰(O架)。」「我覺得如果一開頭就要驚嘅,咁不如依一場運動直接出都唔好出啦,你無謂搞到其他人。」「我知佢哋都有包袱,佢哋都有前途。但仆街,你嘅屋企就係屋企嚟嘅,我哋屋企就唔X係屋企嚟嘅。」「破碎啫,未爛晒嘅!」

晦氣話說盡,愛之深,所以責之切,James希望所有人都能明白,運動不能說停就停,「因為我自己生活喺、由細到大都生活喺香港冇離開過香港,去讀書或者whatever呢啲嘢,我望住每一個香港人都有感情,何況係真係俾人拉嗰班手足?」

他們知道雙方武力懸殊,不是每一個人都有成為「屠龍」的勇氣,但呂布認為即使是和理非,似乎也未有發揮應有力量:「如果佢話三罷,或者罷鐵啊、罷藍舖頭啊,你講完你要真係做先得(O架)。你唔好講完之後第二日就係,繼續搭地鐵繼續幫襯藍舖頭,返工又繼續照返。」

「希望大家唔好淨係識得講香港人反抗,反抗係做出嚟(O架),唔係X你X噏(O架)!」

「其實對我哋嚟講已經係內戰狀況(O架)啦,但出面仲覺得遊行緊示威緊。」James坦言,要達到五大訴求面前擺了兩套方法,其一是全民有心理準備作正面衝突,其二是全民落實罷工,「但係好多人就係覺得,去到呢個樽頸係唔知點做啊。其實佢心入面明明就知呢兩樣嘢。」比起James的婉轉,Edward的話更直截了當:「希望大家唔好淨係識得講香港人反抗,反抗係做出嚟(O架),唔係X你X噏(O架)!」

「能歡笑時多歡笑,這是廉價的藥方。(Always laugh when you can. It's cheap medicine. )」有份帶領希臘獨立戰爭的英國詩人拜倫曾這樣說。對於平均年齡不過22歲的屠龍,在亂世裏苦中作樂,或者是自我釋放內在壓力的一種方式。個多小時的訪問,笑聲與粗口是不可或缺的兩項元素,結合起來,儼如是對局勢無能為力的自嘲。最後的時刻,忽然話鋒一轉,鬧起超然於黃藍之爭的「港豬」之害。

「班人完全係平行時空啊,平行得好恐怖啊。」Edward說。
「我都得啊。」呂布笑着回應。「我都得。」Edward笑着附和。
「我港豬嚟(O架)咋。」張麻子也笑着說。眾人大笑。

後記

訪問在上周進行,短短數天間,先有周同學因警方使用催淚彈驅散羣眾而導致死亡,再有手無寸鐵示威者遭警員近距離以實彈擊中,局勢變化之劇烈始料未及。日前警方強攻中大爆發二號橋戰役,屠龍等數支勇武小隊到場支援守在最前線,各小隊多人受傷。
出生入死
但個頭目大難臨頭篤灰自保
捱多十幾年先啦
CCTOY 已經割哂
送曬佢地去烏克蘭前線抗爭啦
爆頭小隊
手足
暴徒伏法, 唯一出路。
從來香港就係搵錢,做黎生既集中營。無啦啦因為一個唔聽人講既柒婆,令到共產黨寧願殺死香港都唔可以令佢有變數。

而當初邊有人會估到要迫香港人走到呢一步?望番轉頭,即使聲嘶力竭但都無法改變共產黨個種天生變態既控制慾。共產政權入面,穩定必然先於一切。

大家事後孔明當然會恥笑佢地螳臂擋車,但唔想坐以待斃的話你做既野仲可以又幾多?至少我冇資格去取笑佢地既勇氣。
真係,幫唔到唔敢幫好正常
冇人有責任為自己民族犧牲
放且犧牲左都唔會有效果
但既然已經有人犧牲左至少都應該要尊重返佢地
上面果班冚家剷冷嘲熱諷根本就唔撚係香港人黎
死港奸食屎啦!

但個頭目篤灰
黃振強必須死全家
咁黃振強計唔計?
華人有種特質就係去恥笑啲“唔聰明”既人。
聰明到最後,就變成冇腰骨既軟體動物。
咁黃振強篤灰係聰明定唔聰明?
cctoy話核爆都唔割呀嘛

連篤灰狗都唔割
respect
荃灣個次真係堅勁
係法庭認罪算有腰骨定冇腰骨?
respect 埋篤灰狗?
其實唔需要做d咩 ,接受唔到咪直接移民lor

回歸果時走果班人都一早接受左現實 ,以前香港勁係因爲中國咩都廢 ,依家中國唔再依賴香港既時候, d人仲天真以爲自己有特權可以作對姐 對中國黎講政權穩定係大於一切 香港算係d咩 外資又吸唔到 連個金融殼都全部靠中概股
玩monhunt 算啦

唔好話龍,出村連蜥蜴仔都屠唔到條,成班傻鳩收皮啦
Agree
爆頭小隊

1967年六七恐怖活動港共屠殺隊炸彈炸東鐵炸平民。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞