保安真係低賤工種收最低工資開工時唔小心瞓着有機會坐三個月監

32 回覆
21 Like 4 Dislike
本報訊】(記者 陳朗昇)年近歲晚,不少市民外遊或回鄉度歲,大廈保安員成為保護住宅的第一道防線。警方展開名為「銀錫行動」的測試,由便裝警員假扮可疑人士進入住宅大廈,以觀察保安員反應。遭巡查的852名保安員中超過4成警覺性高而獲警方表揚,但仍有部份保安員表現未乎理想遭警告,當中更有一人因當值時睡覺被票控,將永久失去保安員許可證。
 策劃是次行動的港島總區防止罪案辦公室主任陳鳳翎表示,雖然行動中票控一名保安員,但獲表揚的保安員人數高達353人;相比去年被警告保安員高達約90人,多項數據顯示保安員的整體表現有提升。
 港島總區去年發生的屋內爆竊案有924宗,比2004年下降23.8%。陳鳳翎認為保安員整體表現好轉是屋內爆竊案下降的原因之一,但去年入屋爆竊案中,超過一半是和保安員未能截查可疑人物有關,所以是次動員全港島總區警員,分不同時段巡查837座曾遭爆竊及其鄰近大廈。警員除了試圖闖入大廈外,更會借意偷取信件,作出種種可疑行為,吸引保安員注意,以查核保安員的警覺性。
 據悉遭票控的保安員服務於香港仔一幢住宅大廈,警員在巡查時發現他睡覺,違反《保安及護衛服務條例》,最高刑罰是罰款一萬元及監禁3個月,並永久除去保安員許可證。警方在歷時4天的行動中,除發出一張傳票外,更向44名表現欠佳的保安員提出書面警告,警告信會另送至其所屬保安公司,及警方牌照課保安人員許可證組備案。
【打印】 【投稿】

影低樓下保安訓覺 send 比管理處
可唔可以炒鳩個保安?
可以
邊度有得舉報
做得足可以釘佢藍證

不過呢個行業長期唔夠人用所以...
保安唔係最低工資下話嗰啲有時仲要巡樓㗎喎 我樓下嗰啲都有22- 23K
通常調site算,因長期唔夠人。
邊有保安唔比訓覺?
正常掛個巡邏牌鼠去架步訓冇人理鬼你啦
如果係正個當更位度比啲住客影相斷正就冇辦法啦
個個都唔比㗎啦
睡覺都犯法了.
還有什麼合法?
鄧炳強快啲死.
要警察當場捉到先有得入罪
有d老弱70左右12碼收到最低工資咋
12個鐘人工又低邊有正常人做呀
btw, 佢咁紅,應該轉左行。
警員除了試圖闖入大廈外,更會借意偷取信件
2006年1月27日
食嘢都可以犯法啊,睇場合做嘢啦
當值時瞓覺就要俾人票控永久冇得撈 ✌️

咁某紀律部隊當值時瞓覺點解而家仲可以繼續佗鐵?🤫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞