小弟近排想砌新電腦,差張CPU諗唔掂,純打機用途

15 回覆
0 Like 8 Dislike
原本年初想換,見intel 出新U,諗住睇吓啲反應先,點知炒炒地車,見好多人都話AMD 7800X3D好掂屌,係唔係砌張7800X3D呢?求求各位巴打幫幫手解答下
純打機揀x3d就實啱架啦,唔好諗咁多
打機7800x3d yes
@油耳
就7800x3d啦

利申:7950x3d
7800x3d呢個價真係冇得輸

利申 啱啱今日5600x up咗上7800x3d
target 2k 165hz? or 4k?
2k高hz 4k不了無咩4k遊戲想玩
我1080P, 連7800X3D呢個級數都唔駛用
睇黎你都係買4080 super

CPU係「一粒」唔係「一張」
正字型警

咁你就咪撚柒問啦
關正字咩事
基本量詞都用錯,讀多d書啦
打機嚟講 cache 真係影響好大

3d cache 其實就係相對較慢嘅次級 cache pool 嚟,不過慢極都係 cache 嚟,點都快過要去 memory攞data 。

打機data 處理量多,大容量次級 cache 點都優勝過一般容量 L1+L2 cache。

不過買3d cache CPU 時要留意一樣嘢。AMD 班垃圾有其中一粒 CPU 雖然都係 3d cache structure ,但佢斬到個 cache pool 係其他 3d cache 嘅一半。 斬到同intel 嘅 cache size 差唔多,打機性能同其他正常嘅 3d cache 比差一大㘽。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞